Šéf řecké ultrapravicové strany LAOS odmítl podpořit další úsporná opatření

Předseda řecké ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis dnes na tiskové konferenci nečekaně prohlásil, že žádná další úsporná opatření nepodpoří. Jako reakce na to začaly kurz eura i ceny akcií rychle klesat a prudce se naopak zvýšil zájem o německé státní dluhopisy a o zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda řecké ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis

Předseda řecké ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis | Zdroj: Reuters

Jorgos Karadzaferis také prohlásil, že zástupce Mezinárodního měnového fondu pro Řecko Poul Thomsen by měl být prohlášen za personu non grata v Řecku.

Šéfové řeckých koaličních stran se dohadují o nových úsporných opatřeních, která mají Řecku otevřít cestu k novému záchrannému úvěru za 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu korun). V Bruselu ministři financí eurozóny druhému záchrannému balíčku půjček pro Řecko zelenou ještě nedali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Andronika Čolasová mluví o aktuální situaci v Řecku ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Dnes kolem poledne zahájily dva hlavní řecké odborové svazy proti dalším chystaným úsporným opatřením dvoudenní generální stávku. Řecký parlament by je měl schválit v neděli.

Stávky se účastní především státní zaměstnanci od lékařů přes pracovníky bank až po zaměstnance ve veřejné dopravě. Odhaduje se účast asi 10 tisíců lidí.

Poslední generální stávka proběhla v Řecku tento týden v úterý.

Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme