Novým šéfem Světové banky se stane David Malpass navržený Donaldem Trumpem. Rada ho jednohlasně schválila

Novým šéfem Světové banky se stane dosavadní vysoký činitel amerického ministerstva financí David Malpass. Do funkce ho v pátek jednohlasně a podle očekávání schválila na příštích pět let výkonná rada této instituce. Mluvčí banky uvedl, že Malpass se funkce ujme příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Malpass byl 5. dubna 2019 zvolen novým šéfem Světové banky.

David Malpass byl 5. dubna 2019 zvolen novým šéfem Světové banky. | Foto: Jim Young | Zdroj: Reuters

Malpasse, který byl jediným kandidátem na tento post, navrhl začátkem února americký prezident Donald Trump. Z funkce překvapivě více než tři roky před vypršením mandátu odstoupil dosavadní prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Trump navrhl do čela Světové banky jejího kritika Malpasse, označil ho za prorůstového reformátora

Číst článek

Už 73 let je tradicí, že Světovou banku vede Američan. Evropa tradičně navrhuje vedení Mezinárodního měnového fondu, který je sesterskou organizací Světové banky. Tato praxe je už delší dobu kritizována.

Třiašedesátiletý Malpass – ekonom, dlouholetý republikán a bývalý investiční bankéř – je považován za důvěrníka amerického ministra financí Stevena Mnuchina.

Podle deníku Financial Times je Malpassovo zvolení dobrou zprávou pro Trumpovu administrativu, která tak bude moci na mezinárodní scéně snáze prosazovat svou vizi „America First“ (Amerika na prvním místě).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme