Šéf Světové banky oznámil rezignaci

Prezident Světové banky Paul Wolfowitz oznámil svou rezignaci. Bývalý člen Bushovy administrativy odejde z čela mezinárodní instituce 30. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Wolfowitz

Paul Wolfowitz | Zdroj: ČTK

Tlak na jeho odstoupení vyvíjely hlavně evropské země poté, co vyšlo najevo, že své partnerce a zároveň zaměstnankyni Světové banky Shaze Rizaové zajistil přestup na ministerstvo zahraničí a tím i výrazně vyšší mzdu. Kritici hlavně z řad zaměstnanců organizace vytýkají Wolfowitzovi, že jeho kauza poškodila důvěryhodnost Světové banky, která se vehementně staví proti korupci a klientelismu zejména ve třetím světě.

Přesto se výkonná rada Světové banky zdráhala sama hlasovat o Wolfowitzově odvolání a zároveň vydala prohlášení, že důvěřuje ujištění architekta irácké války, podle kterého jednal eticky a v dobré víře. Americký prezident George Bush podle Bílého domu brzy oznámí jméno nového kandidáta na funkci šéfa Světové banky, ačkoliv si přál Wolfowitzovo setrvání v čele instituce.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme