Šéf Volkswagenu: Spojenectví s Fiatem nevylučujeme, teď ale nemáme žádné kontakty

Generální ředitel německé automobilové skupiny Volkswagen Matthias Müller nevyloučil jednání se šéfem italsko-americké skupiny Fiat Chrysler Sergiem Marchionnem o možném spojení. Volkswagen bude mít po rozšíření francouzské PSA Group o evropskou divizi americké GM v Evropě ostřejší konkurenci v době, kdy má jeho vlajková značka stále problémy kvůli předloňskému emisnímu skandálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Marchionne minulý týden na autosalonu v Ženevě řekl, že dohoda o převzetí německého Opelu, kterou PSA oznámila před týdnem, by nakonec mohla Volkswagen přesvědčit, aby se zajímal o spojení s jeho společností. Šéf Volkswagenu to ale v Ženevě odmítl.

V úterý však Müller signalizoval změnu postoje. "Nikdy jsem neřekl, že spojenectví s jiným partnerem je jednou provždy vyloučeno, jen jsem řekl, že v této chvíli nemám s panem Marchionnem žádné kontakty," řekl Müller novinářům po tiskové konferenci k loňským výsledkům své skupiny.

Škoda v Česku kvůli problémové převodovce svolává 3000 aut. Nejsou nebezpečné, tvrdí

Číst článek

"Bylo by velmi užitečné, kdyby pan Marchionne sdělil své úvahy také mně a nejen vám," uvedl Müller. "Budoucnosti Volkswagenu ale věřím, ať s Marchionnnem, nebo bez něj," citovala ho agentura Reuters.

Provozní zisk skupiny Volkswagen se loni před odpisem jednorázových nákladů zvýšil o 14 procent na rekordních 14,6 miliardy eur (395 miliard Kč). Automobilka loni dodala na trhy rekordních 10,3 milionu aut a vystřídala japonského konkurenta Toyota Motor v čele světového automobilového trhu.

Volkswagen v úterý uvedl, že se mu podařilo vyrovnat se s náklady na skandál s falšováním testů emisí a že jeho cílem je výsledky hospodaření v letošním roce dál zlepšit. Upozornil nicméně, že hlavní značka VW má stále problémy a její provozní zisk se snížil o více než deset procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme