Šéfka statistiků zůstává, vláda rozhodne příští týden

Vláda zatím nenavrhne prezidentu republiky odvolání šéfky Českého statistického úřadu Marie Bohaté. Ministři se dnes dohodli, že počkají do příštího týdne, kdy dostanou více informací o případu rozsáhlé revize loňských údajů o zahraničním obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Bohatá

Marie Bohatá | Foto: Petra Mášová

O jednání vlády v souvislosti s kolem Českého statistického úřadu a chybné analýzy zahraničního obchodu požádal o to ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Jednání kabinetu se účastní i šéfka ČSÚ Marie Bohatá. Politici ji vyzývají k rezignaci, ona je ale rozhodnuta jejich tlaku nadále odolávat.

Podle mluvčí kabinetu Anny Stárkové zatím ministři počkají do příštího týdne, kdy dostanou více informací o celém případu. "Jak paní předsedkyně Bohatá, tak generální ředitel celní správy na příštím jednání vlády poskytnou podrobné zprávy o tom, jakým způsobem v jejich organizacích bylo postupováno během posledního čtvrtletí loňského roku a začátkem letošního roku v souvislosti s čísly, která se musela upravovat,? uvedla Stárková. Na základě těchto dvou zpráv vláda rozhodne o dalším postupu.

Názor vlády by kromě vyžádaných zpráv mohl ovlivnit i výsledek auditu Evropského statistického úřadu v jeho české obdobě. Kontrola má být ale hotova až koncem ledna, takže není jisté, jestli bude kabinet už příští středu znát jeho závěry.

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič, resort by výměnu na nejvyšším postu statistického úřadu podpořil. "Podle ministra financí se odborná a personální úroveň Českého statistického úřadu postupně snižovala a podobná opakovaná pochybení jsou logickým důsledkem tohoto vývoje. Z těchto důvodů ministr financí podporuje názor předsedy vlády na eventuální rezignaci předsedkyně ČSÚ."

Statistický úřad minulý týden šokoval trh, když zveřejnil rozsáhlou opravu údajů o loňském zahraničním obchodu. Revize výrazně zlepšila obrázek domácího hospodářství. Úřad z pochybení viní Generální ředitelství cel, celníci naopak odpovědnost svalují na statistický úřad.

Stejnou chybu, jaká se stala nyní, zažil bývalý předseda Českého statistického úřadu Edvard Outrata už v roce 1995. Vinu tehdy podle něj nesla celní správa. Jak Outrata řekl Radiožurnálu, nejhorší dopad celé kauzy je ve ztrátě důvěry v úřad. "Když lidé nevěří datům, které dostávají - ať jsou jakkoli dobrá -, tak vlastně statistický úřad neprodukuje informace. Myslím si, že v tomhle směru to je opravdu tragédie."

Aleš Heřmánek, Helena Šulcová, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme