Šéfové americké pojišťovny AIG vrátí odměny

Manažeři pojišťovny AIG šli do sebe. Vrátí mnohamilionové odměny, které rozhněvaly americkou veřejnost i politiky. Společnost totiž dostala pomoc od státu ve výši 170 miliard dolarů. Odměny manažerů byly proto podle mínění většiny politiků nemravné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

"Chtěl jsem se s AIG kvůli odměnám soudit," řekl dnes v Kongresu šéf centrální banky Ben Bernanke. Pak mu ale právníci vysvětlili, že podle zákona manažerům pojišťovny prémie dohodnuté dlouho předem patří a soud by jim nakonec mohl udělit odměny dvakrát nebo i třikrát vyšší.

Nic na tom nezměnila skutečnost, že se jednalo o vedoucí pracovníky divize, jejíž riskantní obchody s cennými papíry firmu přivedly na pokraj krachu. Rozhořčení veřejnosti i politiků ale bylo tak hlasité, že přimělo přinejmenším 15 manažerů odměny dobrovolně vrátit.

Vedení firmy si vysloužilo kritiku mimo jiné i prezidenta Obamy. Republikáni v Kongresu volali po odstoupení ministra financí Tima Geithnera a Sněmovna reprezentantů odhlasovala návrh zákona, který by odměny vyplacené v podobných situacích zdanil 90 procenty.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme