Šéfové zemí EU se zřejmě na rozpočtu Unie neshodnou

Na summitu Evropské unie v Bruselu zatím pokračuje obtížné jednání o rozpočtu EU na roky 2007-2013, především o případné britské slevě. Šéf lucemburské vlády Jean-Claude Juncker, který předsedá summitu, navrhl dnes zvýšit proti původnímu návrhu britskou úlevu z příspěvku do pokladny EU. Změna narazila okamžitě na nesouhlas Francie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jacques Chirac

Jacques Chirac | Zdroj: ČTK

Všeobecně převládají pesimistické předpovědi, že se Unie na budoucím financování dnes nedohodne. Švédský premiér Goran Persson už ráno vyzval, aby si Unie dala rok času na vyjednání lepšího rozpočtového výhledu.

Situaci v posledních dnech zkomplikoval spor o takzvaný britský rabat, tedy úlevu, kterou Británie má na příspěvcích do společného rozpočtu. Britský premiér Tony Blair se jí nechce vzdát. Londýn přitom naznačil, že pokud se bude rabat zpochybňovat, je připraven vytáhnout otázku zemědělské politiky. Ta je citlivá pro změnu pro Paříž. Úspěch summitu tedy závisí do značné míry na ochotě premiéra Tonyho Blaira ve věci britských úlev ustoupit. Původně si mnozí lídři mysleli, že právě Lucemburskem navržený kompromis by mohl být potřebnou vzpruhou a důkazem, že Unie funguje. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker už ale vyjádřil skepsi: "Jsem si skoro jist, že se na tomto summitu nepodaří k dohodě o rozpočtech dospět," řekl Juncker.

Tony Blair přitom získal nové spojence pro svůj postoj ve prospěch důkladné revize výdajů Unie - hlásí to britští zpravodajové v Bruselu. Vedoucí představitelé Švédska a Nizozemí podporují britskou vývu, aby byl rozpočet unie snížen a představitelka německých sociálních demokratů Angela Merkelová, tipovaná jako nástupkyně Gerharda Schrödera prohlásila, že není rozumné očekávat od Británie, aby se vzdala svého rabatu jestliže Francie není ochotna přistoupit na snížení svých zemědělských subvencí. Zpravodaj BBC v Bruselu poznamenává, že vyjednávací postoje členských zemí jsou zjevně přísliš vzdáleny na to, aby bylo možné očekávat jakýkoli průlom.

ze společného fota účastníků summitu EU | Foto: ČTK/EPA

Pro Polsko bude výhodný jakýkoli kompromis vycházející z lucemburského návrhu rozpočtu na léta 2007 až 13. Polsko by z unijních fondů mohlo v tomto období získat 60 miliard eur. Podle polské komisařky pro regionální politiku Unie Danuty Huebnerové je třeba udělat vše pro to, aby otázka rozpočtu byla vyřešena ještě v červnu. Politologové ale tak optimističtí nejsou. "V Unii se stává, že se šéfové států musí občas sejít a dohodnout se na tom, že se nedohodli, ale tato situace je obzvlášť krizová," domnívá se Marek Cichocki z Evropského centra.

O euroústavě až po přestávce a reflexi

Evropskou ústavu mohou členské státy Unie ratifikovat v tempu, které si sami zvolí. Dohodli se na tom šéfové států a vlád evropské pětadvacítky na summitu v Bruselu. Některé státy mohou v ratifikaci pokračovat a jiné využít přestávku v ratifikačním procesu k důkladnějšímu vysvětlení obsahu ústavy občanům.

Čas na rozmyšlenou by se měl podle britského ministra pro evropské záležitosti Douglase Alexandra využít k hlubším úvahám o Evropě: "Jsme hluboce přesvědčeni, že by bylo dobré využít tento čas k zamyšlení nejen nad organizační strukturou Unie, ale také nad širšími souvislostmi evropské budoucnosti. Především ohledně postupující globalizace."

Premiér Jiří Paroubek včera oznámil, že u nás by mohlo k ratifikaci dojít na přelomu roku 2006 a 2007. Odložení referenda už oznámilo Dánsko. V Lucembursku, kde se má hlasovat 10.července, by měl o dalším postupu rozhodnout parlament.

Více se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Dorazín, Milan Kocourek, Pavla Kvapilová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme