Senát chce opět zrušit zákaz zaměstnávání živnostníků firmami

Senát chce opět zrušit zákaz takzvaného švarcsystému. Přitom s tímto návrhem před měsícem ve sněmovně neuspěl. Především senátoři ODS a jednotlivci z ostatních frakcí kromě ČSSD se dnes nespokojili s vládním návrhem na zpřesnění zákazu zaměstnávání živnostníků firmami na práce, které mohou vykonávat jejich zaměstnanci, a navrhli jeho zrušení. Odpůrci zákazu trvají na tom, že tzv. švarcsystém dokážou dostatečně postihovat finanční úřady podle zákona o správě daní a poplatků. Novelu zákona o zaměstnanosti teď dostanou k posouzení poslanci, kteří koncem února odmítli zrušení zákazu drtivou většinou hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát ČR

Senát ČR | Foto: Česká televize

Podle zpravodajky zákona Daniely Filipové z ODS by zákaz znamenal velké komplikace pro řadu podnikatelů. "Tímto způsobem to nutí zaměstnavatele, aby měli v zaměstnaneckém poměru různé typy zaměstnanců, aby byli připraveni vykonávat jakoukoliv práci. Typickým příkladem je stavebnictví," uvedla Filipová.

Po úspěchu návrhu na zrušení zákazu už senátoři nehlasovali o další změně, která měla z novely zákona o zaměstnanosti vypustit nejasně definovanou podmínku, podle níž by drobní živnostníci nesměli pro firmy "svěřené úkoly zajišťovat v zastřeném pracovněprávním vztahu".

Kromě toho dnes ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v Senátu neuspěl s dalšími dvěma svými zákony. "Jak úprava zaměstnávání na živnostenský list, tak zákon o inspekci práce, tak zákon o kolektivním vyjednávání o možnosti rozšiřovat kolektivní smlouvy i na další zaměstnavatele, kteří se přímo neúčastní kolektivního vyjednávání. Jsou to tři návrhy zákonů, které věřím že podpoří poslanecká sněmovna."

Praktikování takzvaného švarcsystému je zakázáno již od 90. let. Od loňského podzimu se za to ale zvýšila pokuta až na dva miliony korun. Vláda se až letos rozhodla pod tlakem podmínky zaměstnávání živnostníků jasněji definovat.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme