Senát navrhl nezvyšovat od ledna spotřební daň u piva

Senátoři chtějí zachovat současnou výši spotřební daně u piva. Horní komora parlamentu prosadila návrh do novely zákona, která se teď vrací do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar Litovel (8)

Pivovar Litovel (8) | Foto: Pavel Kvapilík

Ministerstvo financí v rámci úspor navrhuje zvýšit daň o 33 procent, tedy o 50 haléřů na půllitr. Většina senátorů se ale vyslovila pro zachování dosavadní daně, senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková se při hlasování zdržela.

"Protože jsem vnímala prosbu pana ministra financí a upozornění na to, že prodlení při příjímání novely tohoto zákona může být pro nás docela problém. Protože nestihneme čas, do kdy máme splnit harmonizace s právem Evropské unie. A tam samozřejmě mohou nabíhat sankce," uvedla Gajdůšková.

Proti zvyšování spotřební daně u pivo protestují malé pivovary. Podle jejich svazu většina podniků nebude moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci. To by pro některé mohlo znamenat likvidaci.

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme