Senát nesouhlasí s výjimkou pro jezy

Senátoři částečně vyhověli výhradám ekologů k projektu výstavby dvou jezů na Labi. Na rozdíl od poslanců odmítli, aby na výstavbu byla uplatněna výjimka ze zákona na ochranu přírody. Ta by znamenala, že ministerstvo životního prostředí by už nemohlo stavbě jezů dál bránit. Senátoři ale v zákoně ponechali pasáž, která rozvoj daného úseku vodní cesty definuje jako veřejný zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Labe u Lovosic

Labe u Lovosic | Foto: Jan Rosenauer

Zákonem o vnitrozemské plavbě se tak znovu bude zabývat Poslanecká sněmovna, která úsek dolního Labe z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny vyňala. Výstavba dvou jezů je nutná pro splavnění 40kilometrového úseku Labe od Chvaletic do Děčína, což požadují provozovatelé lodní dopravy.

Proti stavbě jezů se stavějí ekologové, kteří poukazují na nepříznivý vliv nových vodních děl na životní prostředí. Jezy podle nich zcela mění charakter proudění toků, což vede ke změně celého vodního ekosystému.

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme