Senát neupravil zvýšení sazeb DPH

Zvýšení daně z přidané hodnoty nechali senátoři na prezidentovi republiky. Senát totiž novelu, která DPH zvyšuje u řady služeb i některého zboží o 17 procent, ani neschválil, ale ani neodmítl a nedokázal se ani shodnout na žádné z úprav, se kterými by předlohu vrátil do Sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo Senátu

sídlo Senátu | Foto: Jan Rosenauer

Páteční diskuse v horní komoře parlamentu se očekávala s napětím. Ve čtvrtek totiž byla velmi bouřlivá.

Proti přechodu např. telekomunikačních služeb, prodeje motorových vozidel, textilních a tabákových výrobků z pásma snížené sazby na 22% sazbu DPH byli především senátoři ODS.

Místopředseda Senátu za Topolánkovu stranu Přemysl Sobotka neváhal mluvit o zásadním zdražování, které občany v případě přijetí novely čeká: "Toto naplňuje v podstatě předvolební heslo sociální demokracie"Postaráme se o vás."

"Akorát nám i občanům zapomněli říci, jak. V této chvíli to vidíme. Je to celkem jasné. Tento náraz, zdražení o 17 % je podle mého názoru od liberalizace cen v 90. letech největším zdražením, které v České republice probíhá."

Horní komora parlamentu dnes také rozhodne o novele azylového zákona. Ta má podmínky pobytu cizinců u nás srovnat s podmínkami zemí Evropské unie. Jak Radiožurnálu řekl někdejší ministr vnitra, unionistický místopředseda senátu Jan Ruml, velká část členů horní komory parlamentu se kvůli zásahům poslanců do předlohy ministra Stanislava Grosse chystá zákon sněmovně vrátit.

Milan Kopp, Dana Jaklová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme