Senát odmítl daňové změny k novému občanskému zákoníku

Senát zamítl sporné daňové osvobození dividend a zvýhodnění investičních fondů. Obojí bylo součástí daňových změn, které souvisejí s občanským zákoníkem. Sněmovna, která by o tomto vetu za jiných okolností rozhodovala, se ale rozpustila. Změny tedy spadnou takzvaně pod stůl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD označil daňové osvobození dividend za tunel a riziko pro veřejné rozpočty.

„My jsme od samého počátku, hned, když se to projednávalo v Poslanecké sněmovně, avizovali, že k tomu balíčku daňových změn máme vážné výhrady,“ říká Štěch a dodává:

„Nakonec ty výhrady měla i samotná současná vláda v čele s Jiřím Rusnokem, zejména v záležitosti možnosti úniku řady podnikatelských subjektů přes nově zavedené snížení daně pro investiční fondy.“

Ministr financí v demisi Jan Fischer ale varuje, že to může znamenat propad příjmů státu v desítkách miliard korun a velký chaos.

„Ty dopady by byly samozřejmě nepříznivé, ve schopnosti vybírat daně, následně v daňovém inkasu. Čili situaci, kdy by tento balíček neprošel a současně byl účinný nový občanský zákoník, tak takovou situaci bych viděl jako výrazně dramatickou,“ tvrdí Fischer.

O tom, jak bude vláda na rozhodnutí Senátu reagovat, se podle Fischera teprve rozhodne. Je možné, že se kabinet pokusí alespoň některé body vyřešit zákonným opatřením. To by ovšem musela na své první schůzi potvrdit nová sněmovna.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme