Senát podle očekávání schválil vládní balíček úspor

Senátoři na pondělí schůzi podle očekávání schválili vládní balíček úspor. Teď ho dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Balíček, který již podpořili poslanci, by měl pomoci snížit deficit státního rozpočtu na 162,8 miliard korun, což představuje asi 5,2 procenta hrubého domácího produktu. Původně se totiž počítalo se schodkem rozpočtu až 230 miliard. Proti balíčku hlasovali v poslanecké sněmovně jen komunisti.

Z balíku úspor už ve sněmovně vypadlo velmi diskutované snížení rodinných příspěvků, příspěvků pro postižené a zavedení nové sazby daně pro lidi s vyššími příjmy. Zůstalo v něm naopak zdvojnásobení sazby daně z nemovitosti, které se však nebude týkat zemědělské půdy.

Podporu návrhu ohlásili předsedové senátních klubů už během rozpravy. Pro vládní balíček nakonec po pěti hodinách diskuzí hlasovalo šedesát jedna senátorů. Proti byl v závěrečném hlasování senátor ČSSD Radek Sušil a tři senátoři KSČM.

Pět hodin diskuzí

"Byly to velmi zajímavé a podnětné diskuze," řekl k tomu ministr financí Eduard Janota.

Stejně jako ve sněmovně i v senátu se jednalo o velké kompromisní řešení. "je to umění možného," okomentoval výsledek hlasování Tomáš Julínek z ODS.

Sociálním demokratům nicméně nadále vadí snižování platů zaměstnanců ve státní správě. I přes připomínky přijal senát vládní balíček bez jediného pozměňovacího návrhu.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme