Senát podpořil lepší postavení lidí, kteří si půjčují peníze

Spotřebitelské úvěry dostanou nová, přísnější pravidla. Ta mají zabránit nekalým praktikám při půjčování peněz. Návrh, který dopoledne schválil Senát, například umožní beztrestně odstoupit do dvou týdnů od smlouvy o zprostředkování úvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Také nebude možné používání směnek a šeků a znemožní se volání na předražené telefonní linky. Věřitel bude muset - před poskytnutím úvěru - prověřit, jestli je jeho klient schopný splácet.

Návrh předložil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. „Jsem přesvědčen, že to významným způsobem posiluje ochranu spotřebitele. Nicméně chci zdůraznit, že žádná legislativa na ochranu spotřebitele nemůže člověka ochránit před jeho neodpovědností,“ zdůrazňuje Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace občanských poraden Stanislav Skalický v poledních Ozvěnách dne na Radiožurnálu

Odborníci novelu v zásadě vítají. Stejně jako Kalousek ale podotýkají, že problémy se spotřebitelskými půjčkami novela stejně nevyřeší, protože poskytovatelé půjček si najdou nové triky, jak klienty klamat. Problém je prý spíše v samotných klientech, kteří smlouvy buď nečtou, nebo jim vůbec nerozumí.

„Je to chyba i lidí. Nicméně si myslím, že by měla být nějaká ochrana ze zákona. Finanční gramotnost spousty lidí je velmi nízká a ve spleti finančních produktů se špatně orientují,“ potvrdil předseda Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Odborníkům chybí zákaz rozhodčích doložek

Podle něj by tak měl být například i trest pro lidi, kteří nějakým způsobem nedodržují smluvní podmínky, byť se jich Skalický nechce zastávat, přiměřený.

Skalickému ještě v novele zákona chybí zákaz rozhodčích doložek. „Když dojde ke sporu, v případě, že nejsou třeba plněny smluvní podmínky, tak můžou být vymáhány rozhodčím soudem. Máme zkušenost, že většinou rozhodčí soud je nějakým způsobem spřažen s věřitelem, takže na základě toho vypadají i rozhodnutí,“ upozornil.

Původně padl i návrh na stanovení stropu pro roční procentní sazbu nákladů, tedy takzvané RPSN, což je číslo která má lidem umožnit lépe posoudit výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. Senátor Libor Michálek navrhoval stanovit horní limit pro RPSN na 36 procent. O tomto návrhu se ale nakonec ani nehlasovalo.

Pokuty za porušení těchto nových pravidel se zvýší. Mohou být až dvacet milionů korun. U licencovaných firem je bude vymáhat Česká národní banka, u ostatních společností to bude Česká obchodní inspekce. Novelu musí podepsat ještě prezident.

Dluhy | Foto: ČTK

Lucie Husárová 1, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme