Senát schválil nižší daně pro většinu lidí

Senát podpořil snížení daní pro lidi s nižšími a středními příjmy, a to už od příštího roku. Ten, kdo vydělává do 20.000 korun hrubého měsíčně, by měl ročně na daních ušetřit přes čtyři tisícovky. Při výdělku do 30.000 by pak úspora měla činit téměř 3000 korun. K platnosti novely tak teď chybí už jen podpis prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Senátoři novelu přes řadu výhrad schválili téměř jednomyslně kvůli tomu, aby mohla nabýt účinnosti od Nového roku.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky z ČSSD pomůže vládou navržené snížení daní devadesáti procentům všech daňových poplatníků.

"Celkem v důsledku aplikace této novely by měli občané v České republice ušetřit na svém daňovém odvodu v příštím roce zhruba 14 miliard korun," řekl senátorům ministr financí Bohuslav Sobotka.

Navržené úpravy by podle něj měly lidi motivovat i k přijetí méně placené práce, sníží náklady práce, příznivě ovlivní snížení nezaměstnanosti. "V neposlední řadě budou znamenat větší daňovou spravedlnost," uvedl.

Novelu podpořili také občanští demokraté, a to i přes výhrady, že u vyšších příjmových kategorií je snížení daní minimální. ODS také varuje, že snížení daní bude znamenat výpadky do příjmů měst a obcí v řádu až miliard korun.

Jak zdůraznil předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS, právě kvůli tomu Senát odsouhlasil i doprovodné usnesení. "Chceme, aby vláda vyřešila problém ve výpadku ve financování obcí, to je ten doprovod. Je to snížení daní, i když při přesných propočtech se zjistí, že některé kategorie na tomu budou určitě hůř," uvedl Sobotka.

Ministr k tomu uvedl, že daňové příjmy krajů a obcí se příští rok meziročně zvýší. Příjmy pro kraje v příštím roce vzrostou o 200 milionů korun a pro obce o 800 milionů korun kvůli vyššímu výběru daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob. Výpadek státních příjmů byl podle ministra Sobotky již zahrnut ve schváleném rozpočtu pro rok 2006 a kompenzován minulými úpravami v oblasti spotřebních daní.

Vládní návrh počítá s tím, že nejnižší sazba daně z příjmu se sníží ze současných 15 na 12 procent a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Zatímco dosud stát takto zdaňoval příjmy do 109.200 Kč ročně, nově by to mělo být do 121.200 Kč ročně. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 procent a bude platit pro příjmy od 121.200 do 218.400 Kč za rok.

Novela dále upravuje drobným živnostníkům takzvané výdajové paušály. Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, při využití paušálů stačí pro výpočet daně celkové příjmy. Podnikatelé si odečtou určité procento příjmů jako výdaj a ze zbylé části si vypočtou daň.

Zemědělci budou moci dát do nákladů 80 procent svých příjmů, řemeslníci 60 procent, 50 procent bude paušál u ostatních činností a u některých dalších pouze 40 procent. Nyní jsou výdajové paušály 25 procent obecně a 50 procent pro zemědělce. Nyní podle některých informací paušály využívá asi 260.000 z 1,2 milionu podnikatelů.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme