Senát USA schválil historickou regulaci finančních trhů

Americký prezident Obama slaví další vítězství. Senát v noci na dnešek schválil největší změny regulace finančních trhů od třicátých let minulého století. Bílý dům si od toho slibuje hlavně pojistku proti rizikovému chování velkých bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Naším cílem není trestat banky,“ ujišťuje prezident Barack Obama. Hlavní je podle něj zamezit v budoucnu finančním krizím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci amerického finančního sektoru mluvil v poledních Ozvěnách dne investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Senát se musí na konečné podobě zákona ještě dohodnout se Sněmovnou reprezentantů, některé hlavní obrysy zákona už jsou ale zřejmé: počítá mimo jiné s novým úřadem, který bude dohlížet na komplikovaný trh s deriváty. Mají také vzniknout nová pravidla pro záchranu bank v potížích – vláda bude mít v ruce nástroj, jak je převzít a likvidovat, aniž by na to musela použít peníze daňových poplatníků.

Počítá se i s větší ochranou drobných žadatelů o hypotéky a jiné typy úvěrů. Tak, aby se spotřebitelé nedostávali do situace, kdy podepisují smlouvy, kterým nerozumějí a nejsou pak schopní půjčky splácet. Právě rizikové chování finančníků v oblasti hypoték a úvěrů je považované za jednu z hlavních příčin krize.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš hodnotí snahu o regulaci amerického trhu pozitivně: „Duch reformy, která se zrodila na půdě Senátu je usnadnit fungování, zlepšit alokaci kapitálu a umožnit trhu lépe fungovat.“

Odpor bude

Prezident Obama podle svých slov nepochybuje, že finančníci a jejich lobisté budou bojovat dál a snažit se regulaci zmírnit. Jenže na straně vlády je většina zákonodárců a také veřejné mínění.

Nedávná záchrana velkých bank a finančních institucí před krachem z peněz daňových poplatníků je v Americe pořád v živé paměti a nepopulární.

Proti regulaci jsou hlavně republikáni a i když mají v Senátu menšinu, podařilo se jim reformu skoro zablokovat. Jenže jim to nakonec nevyšlo a když už prošla legislativa horní komorou, není pravděpodobné, že se zasekne v konečném dohadovacím jednání se Sněmovnou.

„Reforma, kterou nakonec podepíšu, nezadusí sílu volného trhu,“ ujišťuje americký prezident. Zavede prý jen předvídatelná a rozumná pravidla, která zatím chyběla. Podle kritiků – v Kongresu i na finančních trzích – vláda reaguje přehnaně.

Zavádí regulaci, která sníží dostupnost úvěrů a omezí zbytečně prostředí, které právě do Ameriky láká investory a umožňuje dynamický růst nejen bank ale celé ekonomiky. I hlasování v Senátu ale ukázalo, že jsou oponenti finanční reformy v menšině.

A co je podstatné, nemají zřejmě dostatečnou sílu, aby přijetí nejvýraznější reformy od 30. let minulého století zabránili.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme