Senát zpřísnil pojišťovnám podmínky pro povinné ručení

Senátoři zpřísnily pojišťovnám podmínky pro pojistné za tzv. povinné ručení. Vrátili proto Poslanecké sněmovně příslušnou novelu pojišťovacího zákona. Na návrh předsedy klubu ODS Jiřího Lišky totiž Senát rozhodl, že při prodeji automobilů si pojišťovny mohou nechat pojistné jen k datu prodeje, nikoli do konce kalendářního roku, jak tomu bylo dosud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

havárie na dálnici

havárie na dálnici | Foto: Česká televize

Nyní má pojišťovna právo ponechat si při prodeji vozidla zaplacené pojistné do konce kalendářního měsíce, přičemž od nového vlastníka požaduje placení pojistného už ode dne prodeje.

Jak Radiožurnálu řekl sociálně-demokratický místopředseda hospodářského výboru horní komory Jan Fencl, pojišťovny tak dnes z prodeje automobilů získávají pojistné za jedno vozidlo dvakrát: "V podstatě jde o to, že pojišťovny v případě prodeje vozidla držely pojistné do konce kalendářního měsíce. Nyní se bude pojištění uzavírat ve dnech, nikoli v uzavřených kalendářních měsících."

Zvýší se také limit pojistného plnění při škodách na zdraví ze současných 18 milionů korun na 35 milionů korun, při hmotné škodě z nynějších pěti na 18 milionů korun.

Milan Kopp, Dana Jaklová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme