Senátoři rozhodnou, zda emisní povolenky budou pro elektrárenské společnosti zdarma

Elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ budou mít možnost v budoucnu získat část emisních povolenek zdarma. Výměnou za to budou muset investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny. Zajistit jim to má novela zákona o spotřebních daních, kterou dnes posoudí senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Sněmovnou tato úprava prošla jako přílepek k novele zákona o spotřebních daních. Teď se tedy čeká na verdikt Senátu. Od roku 2013 se v Evropě budou povolenky prodávat už jen v aukcích. Východoevropské státy si ale vymohly výjimku, že energetické společnosti mohou získat část povolenek zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepelná elektrárna Prunéřov

Tepelná elektrárna Prunéřov | Foto: ČEZ

Kritici normy, například exministr životního prostředí Martin Bursík, tvrdí, že tato část zákona je ušitá na míru právě skupině ČEZ. "Jde o přílepek ušitý na míru přímo ČEZ a snížení výrobních nákladů formou povolenek zdarma nepovede k levnější elektřině. Je to doklad toho, že to provázání této společnosti s politikou je velmi úzké a myslím, že je na místě se začít ptát proč, co to znamená, jakým způsob tyto vazby přerušit a jak zajistit, aby se akciová společnost ČEZ začala chovat, tak jak má, totiž jako společnost, kde majoritním vlastníkem je stát," komentoval schválení zákona Bursík, který se bude snažit přesvědčit senátory, aby návrh shodili ze stolu. Ve hře je podle něj i ústavní stížnost.

S Bursíkem ale ostře nesouhlasí například senátor ODS Vítězslav Jonáš. "Já odmítám tvrzení, že tento přílepek je výhodný především pro firmu ČEZ. Je výhodný především pro Českou republiku, protože budeme čerpat zdarma emisní povolenky, což umožní rychlé investice do modernizace energetických zařízení. A ty se nepromítnou do ceny tepla a elektřiny," tvrdí Jonáš.

Senátor ČSSD Karel Korytář pak vidí úskalí zákona pouze v tom, že firmy v něm nemají dostatek času na přípravu projektů k modernizaci. "To je, myslím, i úskalí, které může být při projednání v senátu - hlavně ten příliš krátký termín na předložení projektů energetických i teplárenských firem, které musí vybudovat čistou technologii nebo ekologickou stavbu v hodnotě emisních povolenek, jež získají zadarmo. O této věci se však jedná, vypadá to, že navzdory tomuto problému bude návrh novely v senátu podpořen. Maximálně může dojít k tomu, že by se termín předložení projektu v budoucnu v senátu ještě novelizoval," řekl Korytář.

Vzhledem k tomu, že novelu připravili společně exministr Martin Říman (ODS) a poslanci Milan Urban (ČSSD) a Oldřich Vojíř (ODS), a jde tudíž o dohodu největších politických stran, je vysoce pravděpodobné, že novela senátem projde. Pak bude čekat už jen na podpis prezidenta.

Související článek:

České energetické firmy dostanou část emisních povolenek zdarma

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme