Senátoři se přeli o peníze na studium

Novela o financování studia zaměstnala senátory z výboru pro vzdělávání. O novele, která počítá s použitím peněz na studium ze stavebního spoření, budou senátoři rozhodovat na zítřejší schůzi. Je ale možné, že horní komorou neprojde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti po poslechu

Studenti po poslechu | Foto: Tomáš Vacek

Předseda výboru pro vzdělávání Jaromír Jermář z ČSSD novelu podporuje, a to i přesto, že studenti neplatí školné. "Náklady na vysokoškolské studium jsou značně vysoké a ne každý si je může dovolit. Proto si myslím, že půjčka třeba šestatřiceti tisíc ročně je velice důležitá," vysvětlil Jermář.

Kritici návrhu namítají, že novela chudším rodinám nepomůže a nakonec studenty spíš znevýhodní. Podle bývalého ministra školství Ondřeje Lišky jde spíš na ruku stavebním spořitelnám.

S novelou nesouhlasí ani senátor Václav Jehlička (KDU-ČSL) . "Podle mě je to značně populistický návrh. Finanční podpora studia by se měla vyřešit jiným způsobem. Ne ji naroubovat na stavební spoření," myslí si Jehlička.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme