Senátoři souhlasí se slevami na daních pro rodiny s více dětmi

Senát schválil daňové slevy pro rodiny s více dětmi. Zvýhodnění na druhé dítě zřejmě vzroste o sto korun měsíčně, na třetí a další dítě o tři sta korun. Slevy mají platit zpětně od začátku letošního roku. Počítá s tím novela zákona o daních z příjmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se na slevách pro rodiny s více dětmi shodla celá vládní koalice.

„Dopad do rozpočtu je negativní, ale domluvili jsme se na tom v rámci koalice. Chceme podporovat rodiny. Chceme, aby mladí lidé měli děti. Demografická křivka je jasná. Doufejme, že to využijí a budou mít hodně dětí,“ věří Babiš.

Normu teď dostane k podpisu prezident. Pro rodiny s jedním dítětem se výše zvýhodnění nemění. Pro novelu hlasovalo 45 senátorů, proti nebyl nikdo. Hlasování se zdrželo 26 členů horní komory.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle novely na 13 404 Kč ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 Kč.

Poplatníci budou moci po sněmovních úpravách předlohy uplatnit slevy za celé zdaňovací období bez ohledu na to, kdy bude norma účinná, tedy zpětně. Původně se předpokládalo, že novela bude schválena už loni s účinností od ledna.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme