Mezi českými seniory roste zájem o cestování. Jsou ochotni si připlatit za služby i lepší hotel

Padesátníci i senioři stále častěji cestují. Podle agentury Invia se za pět let počet klientů starších 55 let zvýšil o 11 procentních bodů. Vloni tak tvořili až pětinu všech zájemců o dovolenou. Trend potvrzuje i Asociace cestovních kanceláří. Navíc starší cestovatelé patří mezi náročnější klienty - za lepší služby jsou ochotni si připlatit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři na dovolené (ilustrační foto).

Senioři na dovolené (ilustrační foto). | Foto: Kateřina Golasovská

Eva Kolářová je už třetím rokem v důchodu. Aby si mohla dopřávat svou největší zálibu - cestování - přivydělává si jako účetní. Už tři roky k cestám do zahraničí využívá cestovní kancelář, která se specializuje na zájezdy pro klienty starší 55 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

České seniory láká cestování čím dál víc.

„Vyzkoušeli jsme dovolenou v Mar Menoru, byli jsme strašně nadšení, protože celá dovolená byla perfektně zorganizovaná, včetně fakultativních výletů, vše bylo dobře uzpůsobené, výlety nebyly tak náročné. Strašně se nám tam líbilo, a proto s touhle cestovní kanceláří teď jezdíme každý rok,“ zhodnotila pro Radiožurnál svou dovolenou.

Letos si s manželem vybrali pro dovolenou Menorku.  

Stále silnější trend

Aktivních seniorů, kteří chtějí trávit dovolenou v cizině, podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří v Česku přibývá. I díky tomu, že byli celý život ekonomicky aktivní a mají teď dostatek peněz na cestování.

„Myslím si, že to bude trend, který bude silný a stále silnější, protože se ukazuje, že lidé po 50, 55 nebo 60 jsou aktivní a mnohdy aktivnější než mladé generace,“ vyjádřil se Papež.

Zavedení slev na jízdné pro seniory a studenty se v červnu nejspíš nestihne. Ťok mluví o září

Číst článek

Tito klienti mají větší zájem o výlety s výkladem, kvalitnější průvodce nebo delegáty a rádi si připlatí i za kvalitnější hotel a služby.

Novému trendu se tak přizpůsobují i cestovní kanceláře. Třeba společnosti Fischer roste každým rokem zájem o tento typ dovolených až o 15 procent. Některé zájezdy jim tak podle mluvčího Jana Bezděka připravují téměř na míru.

„Jsou to destinace, které se vyznačují tím, že je tam pozvolný vstup do moře, hotel je klidnější - není to hotel, kde by byla dole diskotéka a je to také hotel který má odpovídající služby. Senioři se ve chvíli, kdy si vybírají zájezd, ptají na výlety - chtějí tu destinaci poznat a nebýt jen na pláži,“ popsal Bezděk preference seniorů.

Příprava zájezdů

Trend aktivních cestujících seniorů potvrzuje i Tomáš Hubka, ředitel cestovní kanceláře Delfín Travel, která se specializuje na dovolené pro klienty od 55 let. Kromě pobytových zájezdů si vybírají třeba i poznávací nebo ty turistické. Připravit takové dovolené je ale náročnější. Cestovní kanceláře musí víc myslet na pohodlí a zdraví svých klientů.

'Mizíme z map, může za to velké mezinárodní spiknutí.' Nový Zéland netradičně vábí turisty

Číst článek

„Zájezd je vlastně připravován s ohledem na to, pro koho je dělán - tedy seniorskou klientelu. Když děláme poznávací zájezd, tak musíme zohlednit i to, aby nebyly dlouhé přejezdy. Pokud je prohlídka městem, tak aby se neběhalo z jednoho konce do druhého, aby se neběhalo po schodech nahoru a dolů. Je potřeba i správně načasovat pauzy,“ vysvětlil Hubka přípravu zájezdů.

Některé cestovní kanceláře nabízejí klientům starším 60 let i slevy na zájezdy. Na svých dovolených ale podle Stanislava Zímy, marketingového ředitele cestovní kanceláře Exim, senioři nešetří.

„Co se týče průměrné ceny tak je u seniorů vyšší. Místo 17 230, co byla průměrná cena leteckého zájezdu v roce 2017, tak je to nyní o 470 korun více.“

Přes dvě třetiny starších cestovatelů jezdí podle dat cestovní agentury Invia na dovolenou mimo hlavní turistickou sezonu, tedy v době, kdy není v destinacích největší vedro. Nemíří ale jen do Středomoří. Oblíbenými destinacemi je třeba i Zanzibar, Keňa nebo Thajsko.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme