Zemřel Sergio Marchionne. Bývalý šéf Fiatu, který automobilku zachránil před bankrotem

Bývalý generální ředitel automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne (66) zemřel. Ve středu to oznámila rodina Agnelliových, která ve FCA vlastní kontrolní podíl. Automobilka o víkendu oznámila, že Marchionneho stav se po nedávné operaci prudce zhoršil, a proto jmenovala nového šéfa.

Tento článek je více než rok starý.

Milán/Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„To, čeho jsme se obávali, se bohužel stalo. Sergio Marchionne, muž a přítel, odešel,“ řekl předseda představenstva FCA John Elkann.

Marchionne zhruba před třemi týdny podstoupil operaci ramene. Po zákroku se však podle italského tisku objevily závažné komplikace a jeho stav se v posledních dnech prudce zhoršil.

Zaměstnanci Fiatu měli stávkovat kvůli Ronaldovu přestupu do Juventusu. Sešlo se jich jen pět

Číst článek

Spojení s Chryslerem

Marchionne se stal ředitelem italského Fiatu v roce 2004 a patřil mezi nejdéle sloužící šéfy v automobilovém průmyslu. Pod jeho vedením se Fiat sloučil s americkou automobilkou Chrysler a Marchionnemu je připisováno, že obě automobilky zachránil před bankrotem. Skupina FCA je nyní sedmou největší automobilkou na světě.

Marchionne byl také ředitelem a předsedou představenstva výrobce sportovních luxusních aut Ferrari, který se oddělil od FCA v roce 2016, a předsedou představenstva společnosti CNH Industrial, která vyrábí zemědělské stroje, traktory, autobusy a další dopravní prostředky.

Nové investice

Při významné firemní události se Marchionne naposledy objevil na veřejnosti začátkem června, kdy představil plány FCA do roku 2022 a oznámil investice do elektrických aut. Původně chtěl své místo opustit v roce 2019, kvůli zhoršení zdravotního stavu ale byl na jeho místo o víkendu jmenován Mike Manley, který byl předtím ředitelem divize Jeep.

Marchionne se narodil v Itálii, měl však italské a kanadské občanství. Kariéru zahájil v Kanadě ve společnosti Deloitte & Touche. Byl účetním a právníkem. Před nástupem do Fiatu působil na vedoucích funkcích v několika firmách a získal si pověst odborníka na návrat ztrátových firem k zisku.

Marchionne byl známý svým přímočarým chováním a tím, že si nedělal starosti s oblečením. Jen málokdy byl vidět, že by měl na sobě něco jiného než džíny a černý svetr. Měl rád rychlost a jezdil ve Ferrari, kterých měl několik. Denně vypil kolem deseti italských káv a vykouřil balíček cigaret.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme