Šest stavebních spořitelen dostalo pokutu za kartel

Půl miliardy korun - tolik vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže šesti stavebním spořitelnám. Jedná se o nejvyšší pokutu v historii úřadu. Stavební spořitelny potrestal za kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření. Spořitelny na jaře poplatek za tzv. úrokové zvýhodnění omlouvaly poklesem úrokových sazeb na finančním trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební spoření

stavební spoření | Foto: Stavba roku

Rozhodnutí zatím není pravomocné a spořitelny se mohou odvolat. Většina stavebních spořitelen totiž po loňském enormním zájmu lidí o nové smlouvy na začátku roku zvýšila poplatky za vedení účtu. Podnět k šetření podalo antimonopolnímu úřadu Sdružení obrany spotřebitelů, kde si - jak připomíná František Lobovský z této organizace - klienti spořitelen stěžovali.

"Spotřebitelé se cítili mimo jiné poškozeni tím, že k tomu zvyšování poplatků docházelo u stavebních spořitelen, od kterých nemohou jednoduše odejít a přejít k podobné, jiné, protože by přišli o státní příspěvek, kterým stát podporuje tento typ spoření."

"Spotřebitelé se na nás obraceli bez ohledu na to, se kterou stavební spořitelnou měli uzavřenou smlouvu, protože k podobnému chování vlastně docházelo u všech stavebních spořitelen na trhu v České republice," řekl Radiožurnálu Lobovský.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu dosud není pravomocné a spořitelny se mohou odvolat. Vyšší poplatky spořitelny ospravedlňovaly také lepšími službami, bezplatnými linkami či informačními časopisy pro klienty.

Podle spořitelny Wüstenrot neodpovídá rozhodnutí skutečnému stavu. Podle člena představenstva Pavla Pektora podají rozklad, případně budou rozhodnutí řešit soudní cestou. I mluvčí Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky Hana Vaněčková uvedla, že spořitelna využije všech právních prostředků. "Žádným způsobem jsme neporušili zákon na ochranu hospodářské soutěže," dodala.

Dosud nejvyšší pokuta byla úřadem potvrzena letos začátkem června - 313 milionů korun. Dostalo ji šest prodejců pohonných hmot za to, že se před třemi lety společně dohodli na zdražení benzinu.

Milan Kopp, Petr Doležel, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme