Sestavení proreformní vlády by podle expertů prospělo koruně

Česká měna se včera stala světovým rekordmanem. Díky nadšení z výsledku domácích parlamentních voleb na trzích si připsala největší zisky ze 177 měn sledovaných agenturou Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Během dopoledne posílila oproti pátečnímu závěru až o 55 haléřů, odpoledne pak tento skok zkorigovala o 15 haléřů na úroveň 25,50 za euro. Tuto pozici si pak držela i dnes po ránu. Co se čeká dál?

Posílená koruna si od včerejšího odpoledne drží stabilní pozici. Přesto někteří analytici tvrdí, že se psychologický vliv voleb ještě nevyčerpal a česká měna ještě posílí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv povolební situace na českou měnu rozebral ve Světě o osmé v Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělka

„Česká koruna od pátečního oslabení v průběhu včerejška posílila dramaticky, zhruba o 2 procenta z velké části se však jednalo o korekci z minulého týdne. Včera byl navíc svátek v Británii a USA, takže je možné, že trh bude reagovat i dnes. Výsledky voleb je však pro něj už minulostí,“ poznamenal v Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělka.

„Rychlý posun ve formování vlády, jasně deklarovaná podpora vládních stran reformnímu programu a důvěryhodný ministr financí,“ tak formuloval Vejmělka předpoklady pro to, aby trh uvěřil, že se reformy skutečně provedou.

Zdůraznil, že kurz koruny ovlivňují především zahraniční události. „Důležité je, aby se nabízený potenciál volebních výsledků nezahodil. Čili, je třeba rychlé jednání o formování vlády a jejího programu.“ Za klíčový pak Vejmělka označil vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2011.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme