Ušetřit energie se dá při praní i vaření, radí experti. Pomůže poklička a prát jen na 30 stupňů

Uspořit energie pomůže vaření s pokličkou, praní na nižší teplotu i pravidelné odmrazování lednic. Podle energetického analytika ze společnosti EkoWATT Jana Truxy spotřebu nejvíc sníží výměna elektrospotřebičů za moderní a úsporné. Naopak ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová soudí, že vyhodit staré spotřebiče se nevyplatí, obzvlášť s ohledem na životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový vařič, ilustrační foto

Jak moc úsporné jsou rychlé programy praní? A o kolik se nám prodraží oběd, když ho budeme vařit bez pokličky? | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ředitelka Yvonna Gaillyová upozorňuje, že rozdíl mezi praním ve staré a nové pračce je podle ní prý jen zhruba deset procent, a to bez započítání ceny nového spotřebiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde se dá na energiích ušetřit při tak běžných činnostech jako je vaření a praní? Poslechněte si rady odborníků

Ušetřit se prý dá jednodušeji, a to snížením teploty. Právě ohřev vody, nikoliv třeba otáčení bubnu je totiž na celém procesu praní nejdražší a spotřebuje 80 až 90 procent energie.

Podle Truxy dělá desetistupňový rozdíl u moderních praček úsporu zhruba dvě koruny na cyklus. U starších spotřebičů a obzvlášť při praní na 60 nebo 90 stupňů Celsia to je samozřejmě násobně víc.

Omezení spotřeby domácností je namístě. Energiemi se často plýtvá, zdůrazňuje ekonom Švejnar

Číst článek

Yvonna Gaillyová také varuje před rychlými programy, které vyperou za pár desítek minut. Ty jsou sice rychlé, ale většinou ne úsporné.

„Pračka se sice točí kratší dobu, ale to stojí asi jen 10 až 15 procent elektřiny. Nechat praní nějaký čas je určitě rozumné,“ říká. Dalších až 90 procent energie spotřebuje podle ní ohřev vody – a ta se musí ohřát i u rychlých programů.

Vařit jen s poličkou

V kuchyni přicházejí na řadu zažité a podle expertů skutečně efektivní,rady. Například nevařit na plotýnce větší než je dno hrnce, protože dochází k úniku tepla. Analytik Truxa vypočítal, kolik zhruba stojí na energiích uvaření průměrného oběda a kolik ušetříme, když při tom přikryjeme hrnec pokličkou.

„Obecně se dá říct, že při dnešních cenách na elektrickém sporáku se sklokeramickou deskou jídlo uvaříte za cenu kolem deseti korun. Když tam nedáte pokličku, tak ztratíte zhruba korunu. Když to uděláte dvakrát denně, ztratili jste dvě koruny,“ shrnuje Truxa.

Vyměňte žárovky nebo přesuňte ledničku. Za energie se dá ušetřit i na základních věcech, radí experti

Číst článek

Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií připomíná ještě jeden osvědčený tip týkající se ledničky a mrazáku:

„Když tam máme několikamilimetrový nános ledu, účinnost přístroje se prudce snižuje a spotřeba elektřiny zvyšuje. Chladnička nebo mrazák jedou nepřetržitě – na rozdíl třeba od varné konvice. Je potřeba se na to čas od času podívat a spotřebič odmrazit.“

Tak se podle něj dá ušetřit až 1000 korun na jednom spotřebiči za rok. Zdaleka nejvíc nám ale spotřebu sníží výměna staré lednice za moderní a úspornou, které mají spotřebu energie třeba jen třetinovou. Úspora se pak při dnešních cenách může vyšplhat až na 2000 korun ročně. 

Gabriela Gálová, oku, mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme