Severní Čechy čeká zlevňování energií, voda naopak podraží

Od Nového roku v severních Čechách zlevní energie. Cena elektřiny klesne v průměru o 12 procent a ceny plynu o šest. O necelá čtyři procenta naopak podraží voda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje pitnou vodou převážnou část Ústeckého a Libereckého kraje, zvyšuje cenu vody na 92 korun a 46 haléřů.

Od Nového roku ale zaplatí víc za vodu i lidé na Semilsku, a to téměř nejvíc v republice. Za kubík vody dají necelých 96 korun. Podle Vodohospodářského sdružení Turnov je zdražení nutné kvůli investicím.

Zdražení vody v dalších částech Ústeckého a Libereckého mají podle Severočeské vodárenské společnosti také na svědomí nutné investice, peníze půjdou do vodovodního řadu a nebo čistíren odpadních vod.

Navíc lidé s vodou šeří a kvůli tomu se investice do oprav rozpočítávají na méně protočených litrů.

Jak se změný ceny na severu Čech?
- elektřina: zlevní v průměru o 12 procent
- plyn: zlevní v průměru o 6 procent
- voda: zdraží na 92,46 Kč
(Severočeské vodovody a kanalizace)
a 96 Kč (Vodohospodářské sdružení Turnov)

Kubík pitné vody bude na severu Čech od Nového roku stát 47 korun a 30 haléřů. Spolu se stočným, které podraží na 45,14 koruny bude cena 92 korun a 46 haléřů za kubík vody.

Zlevnit by naopak mohla elektrická energie, v průměru o 12 procent. Cena plynu by měla následovat elektřinu, i když tak výrazné snížení nenabídne. Klesne zhruba o 6 procent. Konkrétní úspora ale závisí na dodavateli energií, se kterým má zákazník podepsanou smlouvu.

V některých městech lidé ušetří i na poplatcích za svoz odpadu. „Díky tomu, že nám náš partner vyšel vstříc, tak můžeme svoz odpadů zlevnit. Jsou to řádově stokoruny,“ říká primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl z ODS.

V Jablonci zlevní také dosud nejdražší teplo v Česku.

Za odpady mohou velmi výrazně ušetřit v novém roce také obyvatelé Turnova na Semilsku. Tamní radnice chce motivovat lidi ke třídění.

A tak kdo bude poctivě dávat do pytlů zvlášť plasty, sklo, papír nebo tetrapaky, dostane slevu na svoz směsného odpadu. Ti nejlepší třídiči mohou ušetřit oproti roku 2013 až polovinu.

Jan Bachorík, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme