Severní Irsko rozšiřuje exportní politiku. Hodlá expandovat i do ČR

Severní Irsko je možná oblast, která vám nepřipomíná žádné typické zboží, výrobky nebo dokonce průmysl. Přesto se u nás se severoirským zbožím už můžete setkat. A je také pravděpodobné, že jeho množství se bude zvětšovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Cavehills u Belfastu, Severní Irsko

Okolí Cavehills u Belfastu, Severní Irsko | Foto: Fotobanka stock.xchng, Jason Conlon

Kvůli prohloubení dosavadní exportní spolupráce mezi Českou republikou a Severním Irskem do Prahy zavítala také Britská obchodní komise. Co má tato mise za úkol, popsala Rádiu Česko manažerka Invest NI Linda Forte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupráce Severního Irska a ČR. Téma příspěvku Barbory Kreuzerové.

„Severní Irsko je velmi proexportně zaměřené. Jsme vždy velmi nakloněni exportu na nové trhy. V současné chvíli přivážíme do Čech dvanáct firem, které působí v různých odvětvích. Devět z nich v Čechách dosud nebylo a jsou tak pro místní trh úplnými novinkami. Tři z nich už v České republice v tuto chvíli fungují,“ uvedla Forte.

Kromě České republiky Severní Irsko spolupracuje také s Polskem. Zatímco s Poláky udržuje Severní Irsko vazby v rámci loďařského průmyslu, v Čechách jde mimo jiné o zařízení pro těžbu nebo recyklaci.

„Firmy jsou opravdu z nejrůznějších oborů. Do České republiky mohou exportovat zboží od žrádla pro zvířata, přes zdravotnické výrobky až po diagnostické soupravy,“ řekla Forte.

Severní Irsko není Irsko

Pokud se řekne Irsko, i když severní, většině Evropanů se vybaví dluhy. O Irsku se často mluví jako o jedné z problematických zemí a je srovnávána s Řeckem nebo Portugalskem. To je jeden z problémů, se kterým se Severní Irsko snaží bojovat. I přesto, že spolu v mnohých věcech úzce spolupracují, jedná se o dva zcela odlišné regiony. To, že dluhová krize je problémem Irska a ne Severního Irska, zdůrazňuje i Linda Forte:

„Oni jsou Irsko, my jsme Severní Irsko. Jsme dvě naprosto odlišné země. Nemůžete nás srovnávat. Irsko je samostatný stát. My jsme naopak součástí Velké Británie.“

Podle Lindy Forte tedy není nutné bát se investic do zboží, které pochází právě ze Severního Irska. Právě v této části Velké Británie je nejvyšší vzdělanost obyvatel a podle dat společnosti Invest Northern Ireland zde působí přes 700 zahraničních investorů. I Proto Linda Forte očekává, že o severoirské firmy a jejich výrobky bude v České republice a potažmo i v Polsku zájem.

„My jsem v neustálém kontaktu s našimi kolegy v České republice, takže víme, jaké jsou možnosti pro export právě do této země. Kolegové z ambasády dávají dohromady informace, které my potom předáváme dál naším severoirským firmám. Ty ty informace zpracují a řeknou, tak jako v případě České republiky, ano, to by pro nás mohl být skutečně dobrý trh,“ zmínila Linda Forte.

Zda se na český trh severoirským firmám skutečně podaří prorazit, to už záleží spíše na nich. Možná se za nějakou dobu jako silní exportéři dostanou také do českého povědomí.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme