Severní Porýní - Vestfálsko ruší omezení prodejní doby

Vláda Severního Porýní - Vestfálska prolomila dlouholeté tabu. Jde o první německou spolkovou zemi, která se rozhodla zrušit omezení otevírací doby obchodů. Už měsíc mohou o této záležitosti rozhodovat samy spolkové země, nikoli stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

"Hektické nakupování po práci nebo během polední pauzy je pro výdělečně činné minulostí," komentovala rozhodnutí zemská ministryně hospodářství Tobenová. Krok vlády ještě musí posvětit zemský sněm, což by ale měla být formalita.

Od pondělí do soboty tak mohou mít obchody v této nejlidnatější spolkové zemi otevřeno třeba 24 hodin denně. Obchodníci by tuto novinku mohli uplatnit už v předvánočním čase. Odborníci se přou, jaké to přinese důsledky.

Během fotbalového mistrovství světa totiž uvolnění otevírací doby žádný pozitivní efekt na tržby nemělo. Zřejmě se nedá očekávat ani znatelný nárůst počtu pracovních míst.

Odbory si navíc myslí, že z nového nařízení budou profitovat jen velké společnosti a že naopak malé a střední podnikatele čekají existenční problémy.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme