Severočeské doly ovládne ČEZ

Vláda rozhodla o prodeji státního podílu v největší tuzemské hnědouhelné společnosti Severočeské doly. Padesát pět procent akcií získá energetická firma ČEZ. Zaplatí za ně 9 miliard 46 milionů korun. ČEZ už nyní drží v dolech 37procentní akciový podíl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homogenizační skládka uhlí

homogenizační skládka uhlí | Foto: Severočeské doly

České energetické závody obdržely v červenci od vlády na koupi většinového podílu v Severočeských dolech tříměsíční exkluzivitu. Po navýšení podílu budou mít v uhelné firmě asi 93 procenta akcií.

"Rozhodnutí vlády znamená garanci, že hnědé uhlí bude využíváno jako strategická surovina pro výrobu elektrické energie další desetiletí, což posiluje nezávislost České republiky na rizicích spojených s dodávkami cizích zdrojů," řekl po jednání kabinetu ministr průmyslu Milan Urban.

Smlouva mezi státem a společností ČEZ bude podle ministra průmyslu obsahovat závazky, které na příštích 15 let stanoví objem těžby uhlí, ale také například i počet zaměstnanců.

Helena Šulcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme