Severočeské dopravní podniky expandují do Jižní Ameriky

ČSAD Jablonec a ČSAD Semily vybuduje v Jihoamerickém nezávislém státě Paraguay síť veřejné hromadné dopravy. Celou akci odhadují obě společnosti v prvních pěti letech na zhruba dvě miliardy korun. V budoucnu chtějí firmy expandovat i do sousední Bolívie. Do jižní Ameriky by se mohly dostat i dopravní prostředky českých výrobců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusová doprava (ilustr. foto)

Autobusová doprava (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

V Česku už byla na jednání šestičlenná vládní delegace z Paraguaye. Odborníci z Jižní Ameriky zkoumali v Česku systémy veřejné dopravy a zajímali se o možnost dodávek vozového parku pro jejich dopravní systém. První testovací autobusy ze Škoda Transportation, Škoda Electric a IVECO se rozjedou paraguayským hlavním městem Asunción už v říjnu. Jejich zkouška má předcházet nákupu první série dopravní techniky, která by měla zahrnovat 40 trolejbusů a 60 autobusů. Celou investici má zaštiťovat paraguayská vláda.

Paraguayjští experti navštívili firmy IVECO a SOR a vývojové a výrobní centrum tramvají a trolejbusů v plzeňské Škodě Transportation. Zajímali se o technické zázemí provozu, v Jablonci si prohlédli i cyklobus. ČSAD Semily nabídlo do projektu i využití magnetické karty Opuscard.

ČSAD Semily patří k největším dopravcům v Česku. Předloni vykázala obrat přes 480 milionů korun. Vloni koupila akcie společnosti ČSAD Jablonec, jejíž obrat předloni překročil 775 milionů a zisk 93,7 milionu korun.

Alena Adámková, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme