Seznam poslal firmě Google předžalobní výzvu. Žádá přes devět miliard korun za zneužití dominance

Česká společnost Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže u internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle firmy zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Seznam.cz to ve čtvrtek oznámil na svém blogu. Vyjádření Googlu zjišťujeme.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Ilustrační foto | Foto: Tiskové centrum Google Česká republika

„Společnost Google obdržela v těchto dnech předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů. Po jejich uplynutí je Seznam.cz připraven zahájit vymáhání soudní cestou,“ informovala mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima uvedl, že částka 9,072 miliardy korun byla pro roky 2011 až 2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

Proti Googlu

Seznam.cz se odvolává na rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže.

Google podepsal dohodu se šesti francouzskými novinami, za sdílený obsah jim bude platit

Číst článek

Česká internetová firma má při rozšiřování svých aplikací narážet na bariéry, které vznikly navázáním obchodní spolupráce Googlu s globálními výrobci zařízení s operačním systémem Android.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU,“ uvedl Michal Feix z firmy Chronos Consulting, která v Bruselu hájí zájmy Seznamu.

Minulý měsíc skupina 165 firem a sdružení vyzvala Evropskou komisi, aby proti Googlu zaujala tvrdší postoj. V dopise eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové tvrdí, že technologický gigant při vyhledávání na internetu upřednostňuje své služby.

Google jakékoli pochybení odmítl

Google, který je součástí společnosti Alphabet, toto tvrzení odmítá. Ve skupině figurují americké i britské společnosti a dále podniky z 21 unijních zemí. Úhrnem ji utváří zhruba 130 firem a 30 sdružení. Tvrdí o sobě, že jsou dosud největším uskupením, jaké se na komisi kvůli hospodářské soutěži obrátilo.

Google čelí v USA žalobě ze zneužívání tržní síly. Podle ministerstva spravedlnosti omezuje konkurenci

Číst článek

Mezi signatáři jsou také dlouhodobí kritici Googlu, například Yelp, Expedia či Trivago. Komise americkému gigantu za poslední tři roky uložila tři pokuty v úhrnné výši 8,25 miliardy eur, tedy 218,3 miliardy korun.

Seznam.cz je českou jedničkou v oblasti všeobecných vyhledávacích služeb, služeb internetové reklamy a prezentace mediálního obsahu. V roce 2019 vykázal tržby 4,69 miliardy korun a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na tuzemském trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme