Seznam.cz kupuje deník Právo a Novinky.cz. Bude tak vlastnit dva největší české zpravodajské servery

Společnost Seznam.cz média kupuje firmu Silky Zdeňka Porybného a jejím prostřednictvím firmu Borgis, která je vydavatelem deníku Právo a dodává obsah pro zpravodajský web Novinky.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Brno (Aktualizováno: 18:34 27. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká internetová jednička Seznam.cz

Seznam od roku 2013 vlastní 33,6 procenta akcií Borgisu (ilustrační foto) | Foto: Monika Tomášková / Mafra | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Seznam od roku 2013 vlastní 33,6 procenta akcií Borgisu. Spojení od 23. prosince posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve zjednodušeném řízení, informoval v úterý média v tiskové zprávě antimonopolní úřad. Případné námitky lze podat do pěti dnů.

„Mohu potvrdit, že v pátek 23. prosince odešlo do datové schránky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže oznámení o spojení soutěžitelů. Úřad nyní stanovil lhůtu pro podání případných námitek a projednává výše zmínění oznámení,“ řekla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

„Veškeré naše postoje a plány tedy budeme zveřejňovat až s ohledem na výsledek a rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ dodala.

Seznam s vydavatelstvím Borgis již léta spolupracuje, pro hlavní webovou stránku Seznam.cz dodává zpravodajský obsah na weby Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz.

‚Mediální scéna se může zásadně přepsat.’ Jak vidí šéfredaktoři budoucnost zpravodajských titulů?

Číst článek

Vydavatelství Borgis založil Porybný v roce 1990. V letech 2020 a 2021 se tržby blížily 600 milionů korun, v obou letech bylo vydavatelství ziskové. Loni činil zisk téměř 18 milionů korun, předloni přes čtyři miliony korun.

Seznam.cz původně poskytoval pouze zpravodajský obsah vytvářený zaměstnanci společnosti Borgis. V roce 2016 rozjel vlastní mediální projekt pod hlavičkou Seznam Zprávy.

Mediální část Seznamu se od té doby rozrůstala a dnes poskytuje široký multimediální obsah. Ke konci roku ale Seznam část zaměstnanců zpravodajství a TV propustil. Podle serveru Lupa jde o 11 procent redaktorů či externích spolupracovníků.

Ve společnosti Borgis pracovalo podle výroční zprávy na konci roku 2021 téměř 280 zaměstnanců.

Tištěnému deníku Právo dlouhodobě klesá náklad jako drtivě většině tištěných médií, podle Kanceláře ověřování nákladů tisku činil letos v říjnu průměrný prodaný denní náklad 47 082 kusů.

Server Novinky.cz je v současné době druhým nejnavštěvovanějším zpravodajským webem, přičemž na prvním místě jsou právě Seznam Zprávy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme