Seznamy zemí vyvěšené v obchodech neukazují skutečný původ zboží, MZe je chce zrušit

Obchodní řetězce nebudou muset zveřejňovat seznam pěti zemí, ze kterých nakupují zboží nejčastěji. Povinnost značení přitom platí teprve pár měsíců. Podle ministerstva zemědělství ale pravidlo nesplnilo očekávání, resort chce proto nařízení zrušit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u pokladny v supermarketu

u pokladny v supermarketu | Foto: Eva Odstrčilová

Novela zákona o potravinách, která platí teprve od začátku letošního roku, má vroubky. Prodejci musejí zákazníky informovat o zemích, ze kterých nakupují potraviny nejčastěji.

Seznam je ale matoucí, a ministerstvo zemědělství proto chce nařízení zrušit. Informují o tom Hospodářské noviny. Problém je v tom, že seznam neukazuje skutečný původ potravin, ale jen sídlo dodavatele.

„Číslo se vztahuje k tomu, ze kterých zemí pochází naši dodavatelé a jaký je jejich podíl na celkových tržbách. Pokud se ministerstvo rozhodne tuto informační povinnost zrušit, zřejmě to bude proto, že docházelo ke špatné intepretaci dat a k záměně údajů o původu potravin,“ potvrzuje mluvčí Teska Jiří Mareček.

Podíl potravin českého původu se v obchodních řetězcích ještě loni pohyboval mezi 40 až 75 procenty. Nejvíc českých produktů, až v 75 procentech, má družstevní síť prodejen Coop, následuje Penny Market, Tesco, Albert nebo Globus.

MZe: Někteří prodejci klamou zákazníky

Ještě začátkem roku ale většina obchodních řetězců uváděla, že odebírá od firem se sídlem v Česku až 90 procent zboží. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána tak někteří prodejci klamou zákazníky.

„Většina obchodních řetězců uváděla více než 80 nebo i 90procentní podíl českých dodavatelů. A to tím způsobem, že potraviny například z Německa zde přebalily nebo přeprodaly a podle vyhlášky to pak bylo možno považovat za český výrobek. Tím pádem vyhlášku vlastně obcházely,“ upozorňuje.

Podle zákona není rozhodující, odkud potravina pochází, ale kde sídlí dodavatelská firma. Ministerstvo chce proto ještě letos povinné značení zemí zrušit.

Obchodní řetězce se proti seznamům stavěly, do novinky musely investovat spoustu peněz, ať už jde o počítačové systémy, nebo přímo tisk informačních tabulí.

„Vzhledem k tomu, že máme v ČR 335 prodejen, dalo by se říci, že náklady se pohybují kolem stovky tisíc korun. V případě, že dojde ke změně legislativy, budeme samozřejmě tuto legislativu opět následovat,“ říká mluvčí společnosti Albert Dagmar Krausová.

V současnosti najdou zákazníci údaje o původu u ovoce, zeleniny a hovězího masa. Tento údaj je povinný v rámci nařízení Evropské unie. Od letošního dubna navíc najdou zákazníci značení i u vepřového, skopového, drůbežího a kozího masa.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme