Sezona burčáku začíná. Kolik letos stojí a jak poznáte ten pravý?

V Česku naplno odstartovala sezona burčáku. Lidé ho teď seženou nejen ve vinařstvích, ale také třeba ve stáncích na jarmarku, u silnice nebo na vinobraních. Velké akce se teď konají prakticky každý víkend, a to jak na jihu Moravy, tak v Čechách. Lidé by ale měli být při výběru opatrní. Mezi zbožím se totiž objevuje i falšovaný burčák.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinné sklepy Petrov-Plže na Moravě | Foto: Filip Harzer | Zdroj: Český rozhlas

Někteří vinaři si úrodu pochvalují, jinde je situace opačná. Třeba na Znojemsku část úrody zmrzla, kvůli velkému suchu měli pěstitelé problémy i se zavlažováním. Podle Svazu vinařů přesto bude letošní sezona srovnatelná s tou loňskou.

Vyšší cena

V čem se bude lišit, jsou ceny. Zatímco loni stál kilogram hroznů okolo 19 korun, letos je cena výrazně nad dvaceti korunami. Na výrobu jednoho litru burčáku jsou přitom zapotřebí asi dvě kila hroznů.

Prodej burčáku u silnice (ilustrační foto) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Oproti loňsku si podle Martina Půčka, výkonného ředitele Svazu vinařů, zákazníci za litr připlatí zhruba o deset korun víc. „Rozhodně tlak na cenu je, na druhou stranu je to zadostiučinění pro pěstitele, protože je to stále cena, která ještě nepokrývá náklady, které oni z produkce hroznů mají,“ řekl Radiožurnálu Půček.

V průměru stojí litr burčáku kolem sedmdesáti korun. Levnější je samozřejmě přímo od vinaře.

Jak poznat ten pravý burčák?

Burčák má mít žlutou až medovou barvu a musí být vyroben jenom z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v Česku. Podle zákona se navíc může prodávat jen v určitém období - a to od začátku srpna do konce listopadu.

Často jsou ale hrozny dovážené z Maďarska nebo také z Moldavska. V takovém případě už nejde o burčák, ale o částečně zkvašený hroznový mošt. Na to ale musí prodejce zákazníka upozornit. Označení burčák v takovém případě nemůže obchodník používat.

O kontroly se stará Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kromě označování zboží hlídá, aby se na trh nedostal třeba falšovaný burčák. Mezi nejčastější prohřešky patří například praktiky, kdy obchodníci namísto hroznů přidávají do nápoje jablka, dodává mluvčí Inspekce Pavel Kopřiva.

Vinice. Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

„Dále jsme v minulých sezonách zjistili například přídavek vody, neodpovídající obsah alkoholu nebo neodpovídající obsah lahve, kdy byl skutečný obsah nižší než obsah deklarovaný. V minulých letech jsme zjistili i obsah syntetických barviv, což je opět nepřijatelný postup,“ vysvětlil pro Radiožurnál mluvčí inspekce.

Doteď už inspekce zkontrolovala desítky prodejních míst. Na výsledky si ale musíme ještě počkat. Odebrané vzorky totiž musí projít takzvaným prokvašením - což je proces, který trvá přibližně šest týdnů. Až potom bude jasné, jestli byl burčák pravý, nebo pančovaný. Přesto ale kontroly dokazují, že někteří prodejci šidí zákazníky.

Češi jsou výjimka

Burčák tvoří přibližně pět procent z celkové produkce vína. Podle vinařů je ale snadnou cestou k zisku. Odpadají totiž náklady na další zpracování nebo lahvování, jako je tomu u vína. Na jedné lahvi tak může pěstitel vydělat i desítky korun.

Podle Martina Půčka je navíc České republika ve výrobě burčáku fenoménem. „Dá se říct, že ani v Rakousku, ani v Německu to není něco, co by bylo pro zákazníka významné. Čili v tomto jsme ojedinělí. Na druhou stranu je to něco prvního, co může ze sklepa jít a jsou to pro vinaře první peníze, které může rychle otočit a případně za ně nakoupit kvalitnější hrozny v měsíci říjnu, listopadu,“ popsal Radiožurnálu výkonný ředitel Svazu vinařů.

Většina vinařů se přesto soustředí hlavně na výrobu vína - to můžou na rozdíl od burčáku prodávat celý rok.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme