Sezóna hurikánů ovlivňuje ceny ropy a dalších komodit

Sezóna hurikánů devastujících pobřeží Severní Ameriky vrcholí. Hurikán Igor včera ničil pobřeží Kanady a několik bouří v oblasti Karibiku se podle meteorologů může do konce týdne proměnit v nové hurikány a zasáhnout Floridu.Trhy na tyto zprávy reagují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurikán na meteorologickém radaru

Hurikán na meteorologickém radaru | Foto: University Corporation for Atmospheric Research

Například zemní plyn už několik dní po sobě zdražuje, pomerančový koncentrát se v úterý dostal na tříleté maximum. Ovlivněny jsou i mnohé další komodity a akcie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu hurikánů na trhy mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Hurikány tradičně ovlivňují těžbu ropy a plynu a akcie s tím spojené. Kdysi proto po ropě a plynu kvůli hurikánům rostla poptávka, nyní část expertů tvrdí, že výpadky v poptávce po energii způsobené právě hurikány zájem o tyto investice spíše sráží. S tím ale nesouhlasí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák:

„Podle mého názoru hurikány hrají stále velmi důležitou roli v energetickém průmyslu. Nemyslím si, že by jejich vliv nějak ustupoval do pozadí. Je sice pravda, že letošní sezóna zatím nemá příliš velký vliv na trhy s ropou nebo plynem, a to i přestože to měla být z hlediska hurikánů jedna z nejaktivnějších sezón v posledních několika letech.“

Podle Čermáka stačí jeden velký hurikán typu Katrina, který by výrazně poškodil produkci v Mexickém zálivu nebo rafinérie na pobřeží Spojených států, a ceny ropy a plynu by prudce vystřelily nahoru.

Vedle energií hurikány hýbají cenami zemědělských komodit. Investoři proto už předem započítávají do jejich cen rizikovou prémii. „S tím, jak se blíží hurikánová sezóny investoři promítají do cen určitou rizikovou prémii, která se následně upravuje podle aktuálních předpovědí počasí,“ vysvětluje analytik.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme