Sezóna ovoce je v plném proudu. Poznat to kvalitní je ale těžké

Na pultech se ovoce leskne a vypadá jako čerstvé, ale po ochutnání je to pak velké zklamání. Broskve nebo jahody bývají tvrdé, meruňky nazelenalé. Přesto se v Česku takové ovoce prodává a o jeho relativně vysoká cena ne vždy odpovídá kvalitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka

Jablka | Foto: Ladislav Bába

Důvod, proč se na pultech takové ovoce objevuje, je jednoduchý – snaha o co nejmenší ztráty.

„Myslím si, že to je proto, že se to podtrhne, aby to co nejdéle vydrželo a obchodník musel co nejméně vyhodil. Podtrhává se to v nezralém stavu,“ vysvětluje obchodník s ovocem a zeleninou Jan Soukup a pokračuje:

„Pak to dojede do nějakého centrálního skladu, který to pak rozdělí dalším velkoobchodům, které to zase prodají nějakému supermarketu. A jsou to také odrůdy, které nejsou tak kvalitní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě ovoce v českých obchodech mluvil na Radiožurnálu obchodník s ovocem a zeleninou Jan Soukup

Není tak neobvyklé, že ovoce může ve skladech ležet třeba i půl roku. „Jablka, která se v Evropě sklidí v září, říjnu, se pak třeba ještě sedm měsíců doprodávají. Teprve pak začíná zámoří, Austrálie, Nový Zéland. A jejich jablka zas dobíhají do doby, než se začnou dávat česká jablka do těch plynových komor,“ vysvětluje Soukup a upřesňuje:

„Chemikálie, kterými se napouští sklady, aby ovoce vydrželo i několik měsíců, jsou naprosto neškodné. To jsou technické plyny. Jablko samo o sobě vydává etylen, plyn, který dozrává. To není nic špatného. Naši dědečkové a babičky také dávali ovoce do studny nebo tak. To ovoce také vydrželo dlouhou dobu, jen nebylo designově tak hezké, protože bylo trochu vyschlé.“

Kilo meruněk stojí 80 korun, jahody nekoupíme pod 60 korun, kilo jablek se pohybuje mezi 30 až 60 korunami. Soukup ovšem ceny nepovažuje za přemrštěné.

Proslulým velkopavlovickým meruňkám konkurují modernější odrůdy ze zahraničí

Číst článek

„Podle sezónnosti, podle toho, odkud to je, na to se spotřebitel může podívat. Z Nového Zélandu nemůže přicestovat jablko za 20 korun, když z Mělnicka v září bude stát třeba 25 korun. Pak záleží na odrůdě, scvrklosti, vzhledu. A pak ta cena jede od 39 do 120 korun za kilo,“ tvrdí.

Jak nejlépe poznat kvalitní sezónní ovoce? „Podle hmatu. Musí být pevné, ne scvrklé. Šťopka musí být svěží, na bubáku nesmí být plíseň. Jablko nesmí být odřené, nabouchnuté od pádu na zem nebo o jiná jablka. Když bude zvenku vypadat hezky, mělo by být i dobré,“ říká Soukup.

A varuje před slepou důvěrou v kvalitu produktů na trzích. „Pokud tam někdo prodává v březnu papriku, asi ji nikde nemohl vypěstovat. Je to na každém člověku, já už poznám, kdo je zemědělec a kdo překupník. Ale to je těžké,“ dodává Soukup.

Květa Moravcová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme