Sezónní práce letos poprvé snížily nezaměstnanost

S příchodem jara začali lidé nacházet práci. V březnu totiž letos poprvé míra registrované nezaměstnanosti klesla o dvě desetiny na rovných 10 procent. Bez místa je 528 tisíc lidí. Dolů jdou také ceny zboží a služeb. Podle údajů statistického úřadu se v březnu snížila inflace meziročně o čtyři desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

V průběhu března nastoupilo do nového zaměstnání 43.366 osob. Ve srovnání s letošním únorem tak ubylo 10 tisíc nezaměstnaných. Naposledy byl tak vysoký podíl umístěných uchazečů v březnu minulého roku. Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-západ, Praha-východ, Praha a Benešov. Míru nezaměstnanosti vyšší než 12 procent vykázalo 23 okresů, mezi nimi vedou Most, Karviná, Teplice, Chomutov, Louny a Jeseník.

Mírné zlepšení ve vývoji nezaměstnanosti zapříčinil podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Prejdové začátek sezónních prací. "Zejména ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví, práci lidé postupně nacházejí také v obchodu a službách a nekvalifikované síly při úklidových pracích," doplnila Prejdová.

Situace na trhu práce zůstává i nadále napjatá a nezaměstnanost by podle mínění analytiků neměla do konce roku klesnout výrazněji pod deset procent. Problémovými skupinami nadále zůstávají absoloventi škol, lidé se změněnou pracovní schopností, dlouhodobě nezaměstnaní, uchazeči starším a s nízkým vzděláním.

Pokles spotřebitelských cen je stejný již třetí měsíc v řadě, oznámil dnes Český statistický úřad. Oproti únoru klesly ceny o jednu desetinu procenta. Nejvíce zlevnily potraviny, oděvy, zemní plyn a elektřina. Většímu propadu zabránilo zejména meziroční zdražení pohonných hmot o 11,4 procenta.

Analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec soudí, že současná deflace neznamená pro naši ekonomiku ohrožení. "Deflace v České republice je víceméně technická záležitost vyvolaná nižší mírou deregulací v letošním lednu. Velmi nízká inflace umožňuje České národní bance udržovat nízké nominální úrokové sazby, což umožňuje tvůrcům hospodářské politiky maximálně podporovat ekonomický růst v dobách, kdy ekonomiky našich největších obchodních partnerů strádají," uvedl analytik.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme