Sezónní práce snížily nezaměstnanost

Především začátek sezónních prací se podepsal na poklesu dubnové nezaměstnanosti. Jak oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí, v dubnu klesla nezaměstnanost na 8,3 procenta z březnových 8,8. Na konci dubna bylo na trhu práce nabízeno 74 148 volných pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střecha

střecha | Foto: Jan Rosenauer

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v dubnu opět na Mostecku - 20,8 procenta. Následuje Karvinsko a Teplicko. Nejmenší nezaměstnanost byla už tradičně v okolí Prahy. Vůbec nejlépe jsou na tom v okrese Praha-východ - 2,4 procenta.

Analytici snížení počtu lidí bez práce čekali. Pavel Mertlík z Raiffeisenbank konstatuje, že míra nezaměstnanosti klesá v Česku setrvale, ale velmi pomalu. "Problémem České republiky je to, že je zde velký podíl dlouhodobě nezaměstnaných, což má strukturální příčiny. Z tohoto důvodu nelze v příštích letech očekávat nějaké významnější snížení míry nezaměstnanosti pod tu úroveň, kterou máme dnes."

Zhruba tři tisíce lidí jsou teď bez práce na Jesenicku. Úřad práce nabízí 185 volných míst. Jak ale říká ředitel úřadu Martin Viterna, v nabídce se pravidelně objevují profese, které lze místními lidmi jen stěží obsadit. "Zejména se jedná o svářeče s evropskou normou, soustružníky nebo nástrojaře na NC strojích a podobně. Ta kvalifikační úroveň uchazečů o zaměstnání, zejména v těch kovoprofesích, prostě není," upřesnil.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí přispěly k snížení nezaměstnanosti také veřejně prospěšné práce. Počet lidí zapojených do programu se v dubnu zvýšil z původních pěti tisíc zvýšil asi na devět tisíc osob.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme