Sicilské městečko rozprodalo opuštěné domy v aukci. Vyvolávací cena byla pouhé jedno euro

Skomírající sicilské městečko Sambuca se potýká s odlivem obyvatel. Přišlo proto s netradiční metodou, jak získat nové majitele pro opuštěné nemovitosti. Nabídlo šestnáct domů v aukci, přičemž každý z nich se prodával za vyvolávací cenu jedno euro, tedy 26 korun. Podle starosty byla akce úspěšná, protože všechny domy koupili zájemci ze zahraničí, i když ceny se nakonec vyšplhaly výše. Napsala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Palermo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice v sicilském městečku Sambuca, ve které si zájemci mohli koupit domy za jedno euro

Ulice v sicilském městečku Sambuca, ve které si zájemci mohli koupit domy za jedno euro | Zdroj: Profimedia

Městečko Sambuca v sicilském vnitrozemí přišlo v posledních desetiletích téměř o polovinu obyvatel. Tamní radnice se proto rozhodla nalákat další lidi až směšně nízkými cenami nemovitostí.

Do aukce proto zařadila 16 kamenných domů ve vlastnictví obce s vyvolávací cenou jednoho eura, která musela lákat všechny spořivé zájemce.

Přehled unikátních dražeb v uplynulém roce: Whiskey dražší než královský Rolls-Royce?

Číst článek

Podmínkou ale bylo, že se noví majitelé zavážou během tří let utratit za opravy nejméně 15 tisíc eur, v přepočtu 390 tisíc korun, a složí vratnou zálohu ve výši 5000 eur, tedy 130 tisíc korun.

„Volali nám ze Sydney, Londýna i New Yorku. Během pár týdnů po našem oznámení jsme dostali skoro 100 tisíc e-mailů a spousta potenciálních kupců narychlo přiletěla na Sicílii osobně,“ řekl listu The Guardian místostarosta obce Giuseppe Cacioppo.

Nakonec radnice prodala všechny nemovitosti, i když nejlevnější dům nakonec stál 1000 eur, v přepočtu 26 tisíc korun, a ten nejdražší 25 tisíc eur, tedy 640 tisíc korun.

Kupci pocházejí z USA, Číny, Francie, Británie, Ruska a Argentiny. Kromě toho ale obec zcela nečekaně získala nové majitele pro 50 dalších domů. „Nečekali jsme, že budeme mít takový úspěch. Co k tomu říct? Je to velká věc,“ dodal Cacioppo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme