Siemens odchází ze solárního byznysu. Investovat bude do větrné a vodní energie

Německá strojírenská společnost Siemens odchází kvůli úsporným opatřením ze solárního byznysu. Podle vedení firmy trend do budoucna oproti očekávání směřuje k podpoře větrné a vodní energie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaika. Solární energie. Slunce

Fotovoltaika. Solární energie. Slunce | Foto: Free Digital Photos

Firma Siemens, která až dosud vyráběla solární panely, oznámila, že s jejich výrobou končí. Společnost přiznává, že vývoj nesplnil očekávání. A to kvůli změně rámcových podmínek, slabšímu růstu a značnému tlaku na ceny na trhu zařízení pro výrobu solární energie.

Společnost Siemens, která je významným zaměstnavatelem i v České republice, vsadila na dotovanou oblast energetiky. Dotace vycházely z původního stavu trhu a chtěly povzbudit provozovatele k podnikání. Nakonec ale přilákaly mnohem více hráčů ze všech stran, než se původně zdálo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se firma Siemens rozhodla odejít ze solárního byznysu, vysvětlila redaktorka Jitka Hanžlová

Za tlakem na ceny na trhu stojí zejména konkurence z Asie. Tamní výrobci jsou schopni dodávat solární panely za mnohem nižší ceny. Ostatně právě kvůli neschopnosti cenově konkurovat už před časem skončily takové evropské podniky jako je například Q-Cells nebo Solar Millennium.

Evropská unie se sice rozhodla ochránit evropské výrobce před asijskou konkurencí, ovšem první kroky udělala až v září, tedy dávno poté, co už některé evropské firmy zkrachovaly. EU zahájila antidumpingové řízení proti výrobcům solárních panelů z Číny.

Vyhověla tak žádosti jedné z asociací, podle které se panely z Číny vyvážejí za nižší cenu, než jsou výrobní náklady. Nicméně Siemens - jako firma, která je schopná přežít, na výsledek antidumpingového řízení nebude čekat.

Firma se rozhodla, že raději bude investovat do segmentu větrných a vodních elektráren. Německo totiž proklamuje, že bude právě toto odvětví podporovat.

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme