Siemens podává kvůli turbínám na Krymu žalobu na svého obchodního partnera

Německý koncern Siemens v úterý v Rusku podal žalobu na svého obchodního partnera, ruskou státní společnost Technopromexport. Jako obviněný je uveden i společný podnik Siemensu v Rusku, mluvčí Siemensu ale řekl, že je to jen z technických důvodů a že veškerá obvinění směřují proti Technopromexportu. Firmy jsou spojovány s dodávkou turbín na Krym, k čemuž Siemens nedal souhlas a kam se podobná zařízení kvůli protiruským sankcím EU nesmějí vyvážet.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 20:05 11. 7. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model větrné turbíny s logem společnosti Siemens

Model větrné turbíny s logem společnosti Siemens | Foto: Vincent West | Zdroj: Reuters

Siemens už v pondělí s odkazem na své vlastní vyšetřování uvedl, že nejméně dvě ze čtyř turbín, které vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti vůli firmy ocitly na Krymu.

Turbíny Siemensu se dostaly na Krym, firma se chce bránit a obchod anulovat

Číst článek

Moskevský soud podle agentury Interfax ještě nestanovil termín, kdy bude případ projednávat. Žaloba má zabránit dalším dodávkám zařízení na Krym, dosáhnout návratu těchto zařízení do Tamaně na jihu Ruska, kde původně měla být použita, a také potrestání osob zodpovědných za dodávku turbín na Krym.

Technopromexport, který je součástí státního průmyslového a zbrojního konglomerátu Rostech, se turbíny podle anonymních zdrojů nejprve pokoušel prodat, ale bezvýsledně. Následně firma 6. července vydala prohlášení, že čtyři turbíny koupila "z druhé ruky" a modernizovala je pro paroplynové elektrárny o výkonu 235 megawattů, které stavějí na Krymu, poblíž Sevastopolu a Simferopolu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že turbíny použité na Krymu byly vyrobeny v Rusku.

Siemens je nadnárodním průmyslovým koncernem, který působí v mnoha zemích světa včetně České republiky. Zabývá se širokou škálou činností, od výroby vlaků, přes průmyslovou automatizaci až po zařízení pro odvětví zdravotní péče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme