Siemens zavře továrnu v Praze Zličíně, zaměstnanci se bouří

Německý koncern Siemens se do druhé poloviny roku 2009 stáhne z továrny na výrobu kolejových vozidel v Praze na Zličíně. Do té doby se bude snažit najít kupce, který bude pokračovat v průmyslové výrobě. Odbory, které od pondělí drží stávkovou pohotovost, chystají zatím neupřesněné protesty. V podniku pracuje zhruba 1100 lidí. Siemens získal závod na výrobu kolejových vozidel na začátku roku 2002. Firma vyrábí například vozy pro pražské metro nebo železniční vagóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Siemens Praha - Zličín

Siemens Praha - Zličín | Zdroj: ČTK

Německý koncern Siemens v druhé polovině roku 2009 v Česku končí. Dnes to zaměstnancům sdělilo vedení továrny v Praze Zličíně. Vedení Siemensu uvádí jako hlavní důvody sílící českou korunu a také nedostatek kvalifikované pracovní síly. Zaměstnanci takové argumenty jednoznačně odmítají, několik stovek jich dnes odpoledne vyšlo před bránu závodu.

Kvůli obavám o další osud jsou odboráři od pondělka ve stávkové pohotovosti. Předseda odborového sdružení Kovo Josef Středula tvrdí, že Siemens se svými českými zaměstnanci zachází jako s občany Evropské unie druhé kategorie. Proč, to dnes řekl Radiožurnálu: "Když mluvím o druhé kategorii, tak tím zdůrazňuji, že se firma Siemens chová vůči svým zaměstnancům v Německu zcela odlišně než k zaměstnancům v České republice. Komunikace je jen vůči Německu a dokonce v Německu chtějí ochránit pracovní příležitosti a je na to uzavřena dohoda. Jak je možné, že taková ochrana je možná v jedné zemi Evropské unie a v druhé zemi se má sdělovat, že firma končí a je možné, že bude kompletně uzavřena?"

Přehrát

00:00 / 00:00

Ozvěny dne o Siemensu s J. Středulou a V. Šiškou

Tajemník Úřadu Hospodářské komory České republiky Vladimír Šiška si ale myslí, že komunikace ve firmě Siemens není chybná: "To jsou vnitřní procesy firmy Siemens. Myslím, že nám nepřísluší komentovat jaké mají nastavené komunikační linky."

Siemens se stáhne z pražského závodu

Firma v tiskové zprávě uvedla, že Siemens má v úmyslu nově seskupit evropské výrobní aktivity, aby podpořil svou dlouhodobou konkurenceschopnost. Součástí tohoto procesu je proto i rozhodnutí, že se Siemens nejpozději ke konci září roku 2009 stáhne z pražského výrobního závodu Siemens Kolejová vozidla. Prodej závodu je preferovanou možností.

"Nové uspořádání je nutné k tomu, abychom odstranili nadbytečné kapacity a tím dlouhodobě zvýšili svou konkurenceschopnost," řekl Hans-Jörg Grundmann, CEO divize Mobility. Nevyloučil ani možnost prodeje pražského výrobce: "Máme v Praze vzdělané a zkušené odborníky a dokážeme si představit, že tento závod prodáme solidní společnosti." Hlavní příčinou přebytečných kapacit je zvyšující se podíl zákazníků v zemích s rychle rostoucími trhy, jako např. Čína. Tyto země přitom stále silněji požadují zapojení lokálních firem při realizaci zakázek, uvádí se také v tiskové zprávě. O osudu přibližně tisícovky českých zaměstnanců budou představitelé odborů s vedením firmy jednat ve čtvrtek.

Ministr financi, Miroslav Kalousek v uzavření závodu Siemens problém nevidí. Jak se svěřil Radiožurnálu, dobrá zpráva to ale určitě není. Vláda podle něho nemá nástroje, jak vlastníkovi v tomto případě zabránit. Pokud ale resort financí bude konstatovat porušení smluv v oblasti investičních pobídek, má ministerstvo nástroje prostřednictvím finančních úřadů, jak se těchto prostředků domoci. O situaci diskutovali ve středečném Radiofóru mluvčí podniku Petr Sedláček a předák závodních odborů Jiří Žáček.

Před časem Siemens vzbudil pozornost tím, že v koncernu začali soukromí američtí detektivové rozkrývat korupci.

Závody v Německu se zavírat nebudou

Německé podniky koncernu Siemens zatím zůstávají v provozu. Rozhodlo o tom vedení firmy. Siemens tak definitivně opustí jen pražskou továrnu na Zličíně, kde pracuje přes tisíc lidí.

Manažeři koncernu Siemens oficiálně přiznali: Obětujeme Prahu, zato si zachováme továrny v Německu a Rakousku. Právě německé podniky zůstanou v provozu nejméně do roku 2010. Firma navíc po jednání s odbory IG Metal slíbila, že nebude rušit pracovní místa z provozních důvodů. Místo toho nabídne přebytečným zaměstnancům předčasný odchod do důchodu, nebo jinou dohodu.

Siemens se přesto nevzdává svého záměru zrušit v Německu více než 5000 pracovních míst. Země tak ponese téměř třetinu plánovaných škrtů.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Hana Scharffová, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme