Silnice a dálnice letos spolknou 28 miliard

Osmadvacet miliard korun má letos spolknout oprava a rozvoj našich silnic. Na rozvoj celé dopravní infrastruktury České republiky by byl ovšem do roku 2010 zapotřebí bezmála jeden bilion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice

Stavba dálnice | Foto: Česká televize

"V rámci stavu dopravní infrastruktury jsme spočítali, že bychom potřebovali zhruba do roku 2010 něco kolem 950 miliard korun - na celou dopravní infrastrukturu, nejenom dálnice, silnice, ale také železnice a vnitrozemskou vodní cestu." potvrzuje ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Letos bude investováno přes 45 miliard korun a do silnic poputují takřka dvě třetiny. Peníze z kapes řidičů přitom naplní necelou polovinu rozpočtu. "Je jednoznačné, že inkaso z dálničních známek, ze silniční daně, z té části spotřební daně, která nám náleží, jednoznačně doputuje na účty Státního fondu a naším účelem je financování dopravní infrastruktury. Finanční prostředky, které od řidičů vzejdou, přes státní fond jsou distribuovány jenom a výhradně zpátky do dopravní infrastruktury," vysvětluje šéf fondu.

V následujících letech by mělo být vybudováno na 500 kilometrů nových dálnic a 800 kilometrů rychlostních komunikací. "Kdy budou všechny dálnice dokončeny, je otázka té územní připravenosti a finančních prostředků. Myslím, že je zájmem společnosti, abychom někdy kolem roku 2010 až 2012 byli v situaci, kdy ta dálniční síť bude prakticky dobudována," uzavírá Pavel Švagr.

Petr Jansa, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme