Dražší materiál i nedostatek lidí. V Česku se od loňska násobně zvýšily ceny za stavbu silnic

Silnice v Česku se staví dráž než před rokem. Dokazují to výběrová řízení Ředitelství silnic a dálnic, která má Český rozhlas k dispozici. Státní fond dopravní infrastruktury dal letos na výstavbu a opravy silnic přes 65 miliard korun. Většina peněz má směřovat na už rozestavěné projekty.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Svaz podnikatelů ve stavebnictví tvrdí, že firmy zdražují kvůli vyšším cenám materiálu, energií a také kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků. (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Třeba na modernizaci dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem silničáři nabízeli v tendru částku 563 milionů korun bez DPH. Nejlevnější nabídka ale byla téměř o sto miliónů dražší. Důvodem může být vyšší cena materiálu, říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Ministerstvo dopravy má několikaletý skluz se stavbou vah na dálnicích, zjistili kontroloři

Číst článek

„Za poslední rok opravdu šly razantně nahoru ceny stavebních hmot, například u asfaltu a podobně, a v některých případech jsou to i násobné ceny během krátkého časového období,“ říká. „Také se v cenách stavebních společností odráží nedostatek pracovních sil,“ dodává.

Rýdl také uvedl, že s dražším vysoutěžením tendru počítá zákon o veřejných zakázkách. Pokud bude nutné, poskytne peníze Statní fond dopravní infrastruktury.

Analytik Štěpán Křeček z BH Securities upozorňuje, že v konečném důsledku nemusí mít stát dostatek peněz na vyplácení dražších tendrů. „To riziko je patrné, ale možná, že to budou představitelé státu marginalizovat. Budou říkat, že to není na pořadu dne, ale fakt je ten, že riziko hrozí,“ vysvětluje.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví tvrdí, že firmy zdražují kvůli vyšším cenám materiálu, energií a také kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Ceny za dopravní stavby ale podle nich časem pravděpodobně opět klesnou.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme