Silný frank prodraží zájezdy do Švýcarska. Možná i o víc než 10 procent

Zájezdy do Švýcarska zdraží, frank totiž vůči koruně výrazně posílil. Analytici očekávají, že některé cestovní kanceláře změní ceny už v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesnici Lü si manželé Ouředníkovi vyhlédli už ve Spojených státech

Vesnici Lü si manželé Ouředníkovi vyhlédli už ve Spojených státech | Foto: Jaroslav Skalický

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež odhaduje, že zájezdy zdraží zhruba o 7 až 12 procent. Záleží ale na tom, jaké smlouvy mají prodejci se svými klienty.

„Vůči lidem, kteří mají odcestovat v následujících 14 dnech, nemohou cestovní kanceláře dělat vůbec nic. To znamená, že musí zachovat ceny, které jsou uvedené na cestovních smlouvách,“ upozorňuje.

„Teprve lidem, kteří pojedou na dovolenou ve vzdálenějším termínu než 14 dnů, mohou cestovní kanceláře ze zákona promítnout výkyv kurzu, pokud je vyšší než 10 procent,“ dodává Papež.

Každá kancelář se bude rozhodovat podle vlastních podmínek. Záležet bude i na vývoji franku vůči euru i české koruně. Jsou totiž prodejci, kteří mají zafixované velké částky franků na dlouhou dobu, a tím pádem se jejich kurz nemění. Ale jsou naopak cestovní kanceláře, které frank kupují na poslední chvíli.

Další výrazné posílení franku už analytici neočekávají. Frank by však měl být na současných hodnotách několik měsíců. Silný by měl být jak proti euru, tak i proti české koruně.

„Silný frank znamená pro Švýcarsko problémy spojené s ekonomickým růstem, ale i s inflací. Tudíž se švýcarský frank pravděpodobně vrátí do hledáčku švýcarské centrální banky. V případě české koruny bychom mohli vidět oslabení na ročním horizontu pod hodnoty 27 a 25 korun na dvouletém horizontu,“ odhaduje analytik české pobočky Citi Bank Jaromír Šindel.

Aktuálně se švýcarský frank obchoduje za víc než 27 korun. Ještě před dvěma týdny byl frank za 23 korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme