Na Silvestra máme plno, hlásí řada horských středisek. Největší zájem je o Jizerské a Orlické hory

Horské chaty i hotely se plní návštěvníky. Nejvytíženější bude ubytování přes Silvestr. Na oslavy Nového roku totiž do Česka přijíždějí taky zahraniční turisté. Řada hotelů už proto hlásí plné kapacity.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování v Chotouni nedaleko Prahy

Silvestrovské lyžování (ilustrační foto) | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Výběr ubytování na horách je pár dní před Silvestrem výrazně omezený. Obecně si totiž lidé rezervují ubytování s velkým předstihem. Podle nedávného průzkumu společnosti Previo, která provozuje nejpoužívanější hotelový systém v Česku, je letos největší zájem o Jizerské a Orlické hory, kde je ale kapacita lůžek už z velké části vyprodaná. Naopak nejvíc volných míst je v Jeseníkách a v Beskydech.

Lyžařská sezona začíná. Na Příbramsku otevřou 170 metrů sjezdovky, je na ní půl metr sněhu

Číst článek

Ceny silvestrovských pobytů závisí od toho, jaký typ ubytování si lidé zvolí. Obecně ale platí, že na přelomu roku jsou ceny pokojů nejdražší z celé sezony.

„Zahraniční hotely, nebo hotely v českých horách počítají s tím, že budou vyprodány a tím pádem navyšují cenu o 10, 15, někdy i 30 procent. Dá se v podstatě říct, že do čím dražšího hotelu jdete, tím je i vyšší nárůst ceny,“ dodává místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle průzkumu společnosti Previo stojí například noc v hotelu v Jizerských horách v průměru okolo 4000 korun. Výrazně levněji pak vycházejí penziony, kde nocleh vyjde průměrně na necelých 1200 korun. A třeba v Krkonoších je průměrná cenovka za noc zhruba 3000 korun.

K lyžování desetikorunu navíc

Řada lidí spojuje oslavy i s lyžováním. V porovnání s minulou sezónou si lidé za lyžování připlatí, ale jen mírně. Skipasy zdražily průměrně o deset korun. Jednodenní permanentka tak vyjde v průměru na 580 korun. Řada lyžařských areálů totiž před zimou investovala do nové techniky nebo vybavení.

Nastal nejlepší čas na koupi zimní dovolené, do konce října bude většina pobytů vyprodaná

Číst článek

Češi ale nemíří jen na tuzemské hory. Mezi zahraničními destinacemi tradičně vede Rakousko a Itálie. I tam je ale problém s kapacitou lůžek. Na vzestupu je v letošním roce taky Slovensko, kam lidé vyrážejí na wellness pobyty nebo silvestrovské oslavy.

„Zajímavý je například silvestrovský vlak do Tater. Součástí je bohatý raut, DJ, vystoupení harmonikáře – a to vše na palubě vlaku. Na druhou stranu se najde mnoho těch, kteří chtějí na Silvestra do některé z evropských metropolí jako například Benátky, Londýn, Paříž a podobně,“ popisuje mluvčí slevového portálu Slevomat.cz Tomáš Holý.

Na netradiční oslavu posledního dne roku můžou lidé vyrazit třeba i na zámek Zbiroh. A například v Praze přesně deset minut před půlnocí odstartuje silvestrovský novoroční běh.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme