Šíma, profesor VŠE: Příkazy a zákazy krizi nevyřeší

Zástupci dvacítky nejvýznamnějších ekonomik světa budou rozhodovat o tom, nakolik globální hospodářství napříště svázat příkazy a zákazy. Balík regulatorních opatření, které pro summit v Pittsburghu země G20 přichystaly, zahrnuje vše od pravidel, jež by měla omezit to, jak moc banky na trhu riskují, až po platy bankéřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Podle vedoucího Katedry institucionální ekonomie pražské Vysoké školy ekonomické Josefa Šímy ale regulace není řešením: "Já si nedokážu představit smysluplný regulatorní krok, který by nepochroumal to cenné, co kapitalistická ekonomika má, a to je soukromé vlastnictví a vše, co k tomu patří. Vláda nemůže začít provozovat globální komunismus nebo globální regulatorní stát, který ochromí světové podnikání."

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci globálního hospodářství mluvili na Rádiu Česko vedoucí Katedry institucionální ekonomie pražské VŠE Josef Šíma a vedoucí psycholog psychiatrické léčebny Bohnice Petr Goldmann.

Šíma upozorňuje na to, že ekonomická krize vznikla právě díky snaze vlád trh uměle regulovat: "O příčinách krize se stále vedou diskuze, které ale mají jedno společné, a to, že zklamala tzv. vládní měnová nebo monetární politika."

"I se všemi vadami světové ekonomiky by nikdy nemohlo dojít k takovým obrovským problémům, kdyby vláda systematicky nepumpovala do ekonomiky nové peníze. Tím totiž vyvolala v lidech očekávání a změnila jejich chování takovým způsobem, že projekty, které lidé zahajovali, byly neudržitelné," dodává vedoucího Katedry institucionální ekonomie VŠE.

Podle Šímy problém nastává v situacích, kdy vládou dotované nebo následně vládou zachraňované subjekty se chovají rizikově a dochází tak morálnímu hazardu: "Jestli chce vláda někoho regulovat, ať se pečlivě podívá na své vlastní nebo jí kontrolované instituce a uvrhne je zpět do tvrdého svazujícího rozpočtového omezení," radí Šíma.

Chybí nám vzory, které by nás usměrňovali

Vedoucí psycholog psychiatrické léčebny Bohnice Petr Goldmann upozorňuje ale i na nedostatek vlivu intelektuálních elit: "Ze všech stran jsme bombardováni informacemi o tom, na co máme právo. Málokdy ale slyšíme, že máme i svá omezení. Myslím si, že by mělo být odvahou našich politiků a intelektuálních elit, aby zmiňovali, že člověk přes všechny své možnosti nemůže dosáhnout všeho a nemá právo na všechno."

Podle psychologa není řízená regulace smysluplná: "Chybí nám skutečný apel elit, který by byl ale doprovázen adekvátním chováním. Těžko nás ale budou přesvědčovat politici, kteří si zjevně žijí nad poměry naší společnosti, že máme být zdrženlivý."

Goldmann zároveň ale dodává, že by si politické a manažerské špičky mohli získat důvěru například omezením prémii bankéřů.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme