Singer: Centrální banky ve světě čekají problémy

Centrální banky vyspělých zemí budou muset po odeznění ekonomické krize řešit velké problémy spojené s uvolněným přístupem, který kvůli krizi samy zavedly. Rádiu Česko to ještě před svým dnešním jmenováním guvernérem České národní banky řekl Miroslav Singer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

Prezident Václav Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera | Foto: Tomáš Adamec

„Ve světě se politika centrálních bank ostře vzdálila od tradičního směru, kdy se pracuje jenom s úrokem. Centrální banky nakoupily neuvěřitelné množství věcí, které běžně nedrží. A tím samy o sobě ohromně rozšířily to, co se od nich čeká. A teď ještě budou muset přemýšlet, jak to ukončí. A to ukončení bude pro ně velký problém, poté, co krize odezní," je přesvědčen Singer.

Příkladem je podle něj Britská centrální banka, která nakupuje většinu emitovaných státních dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Miroslavem Singerem připravila Barbora Kreuzerová.

Singer míní, že řada centrálních bank vyspělých zemí sáhla k opatřením, která si ještě před rokem centrální bankéři stejných zemí sami neuměli představit. Problémem České národní banky to ale podle něj není.

„U nás zatím nevidím, že bychom šli mimo to tradiční instrumentárium, kterým je úroková míra, možná nějaké další nástroje působení na kurzový kanál, ale i to činíme jednou za deset let. Jiná věc je, jak je tomu ve světě," uvedl pro Rádio Česko Singer.

Chvíle, kdy centrální banky začnou upouštět od uvolněné měnové politiky se podle něj stále odsouvá.

„Nejdřív ze všeho bych přepokládal, že se centrální banky začnou zbavovat toho, co běžně nedrží. A pak teprve začnou utahovat ty klasické nástroje. Což by nás vedlo k něčemu podobnému. Ale horizont, kdy se očekává to utahování klasických nástrojů, se posouvá stále dozadu," doplnil Singer.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý, Robert Břešťan, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme