Sirkárna v Lipníku skončila

Po třiadevadesáti letech skončila v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku tradiční výroba zápalek. Ze dne na den přišlo o práci zhruba sedm desítek zaměstnanců společnosti Euromatch, která je posledním vlastníkem továrny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápalky

Zápalky | Foto: Euromatch

Jako blesk z čistého nebe zapůsobila zpráva, že firma končí s výrobou zápalek. Zaměstnanci místo práce dostali v pondělí od svého zaměstnavatele výpověď. "Nesměli jsme vůbec jít do závodu, tady jsme měli připravené výpovědi," řekla Českému rozhlasu jedna z pracovnic. "Člověk tady dělá tolik roků, dělá se třeba celý týden ještě na pět hodin, a najednou konec. Pozvou si bezpečáky proto, aby to mohli zastavit," neskrývá rozhořčení starší muž.

Podle tiskového mluvčího společnosti Euromatch Štěpána Poláše přistoupilo vedení firmy k ukončení provozu bývalé sirkárny na základě rozhodnutí inspektorátu bezpečnosti práce. Ten v závodě zjistil celou řadu závad, které přímo ohrožují zdraví a životy zaměstnanců. "Je to především kotelna, kde hrozí nebezpečí výbuchu a šíření požáru. Něco takového se už tady stalo v roce 1986, kdy někteří lidé zahynuli."

Marika Táborská, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme