Situace v Egyptě a Tunisku může podpořit nárůst turistiky

V Berlíně dnes končí jeden z největších cestovatelských veletrhů světa ITB. Ten už tradičně naznačuje trendy, jakým se turistický průmysl ubírá. Jedním z témat byla i situace v arabském světě, která paradoxně může turistice prospět. Jedním z nových trendů je i dovolená na lodi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláž na břehu Baltského moře

Pláž na břehu Baltského moře | Foto: Klára Stejskalová

Po letech stagnace v důsledku hospodářské krize hodlají letos lidé věnovat na dovolenou více peněz a strávit na ní více dní.

Stále méně lidí si objednává dovolenou v cestovní kanceláři, objednávají si dovolené přes internet. V Německu strávil cestovatel na internetu v průměru 9 hodin a navštívil 13 různých cestovatelských serverů.

Na veletrhu se hodně mluvilo o tom, nakolik politické dění arabské revoluce ovlivní cestování do Egypta a Tuniska. Experti se shodují na tom, že pokud se politický vývoj uklidní, tak naopak obě země mohou těžit z velkého mediálního zájmu a zaznamenat dokonce určitý růst.

Abúsír - Neferirkarevova pyramida, kterou objevili čeští egyptologové | Foto: Jaroslav Beránek

Nové trendy: města a lodě

V Evropě se stále většímu zájmu těší městská turistika, těží z toho města jako Berlín, Mnichov nebo Hamburg. V Berlíně vloni zaznamenali 20 miliónů přenocování, což je rekordní číslo. Tomuto typu cestování dávají přednost páry a starší lidé.

Velký boom zažívá i takzvaná kulturní turistika, výlety za operou, za výjimečnými výstavami, trend, který například Praha zatím neumí zachytit.

Největší popularitě s mezi Němci těší Španělsko, Itálie nebo Turecko. Česká republika, i když je sousední zemí, nefiguruje ani v desítce nejoblíbenějších destinací.

V jachtařských kurzech | Foto: Jaroslava Haladová

Němci se přeorientovali na domácí turistiku. Čtvrtina lidí hodlá strávit dovolenou právě v Německu, první příčku jejich zájmu obsadilo Baltské moře, na druhé je Bavorsko.

Čím dál větší popularitě se těší dovolená na lodi, ať už jde o luxusní výletní lodě brázdící vody Středozemního moře nebo Karibiku, tak i plavby po Rýnu nebo na Nilu. Dovolenou tak to strávilo 1600 000 Němců a trend stále narůstá.

Klára Stejskalová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme